je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 3 februari 2015
10 jaar Vlaamse Verpleegunie
 
Aangemaakt op: 2015-02-03
Het NVKVV stond mee aan de wieg van de Vlaamse Verpleegunie


Op zoek naar een sterk Vlaams overlegplatform voor verpleegkundigen startte het NVKVV meer dan 10 jaar geleden samen met andere verpleegkundige beroepsorganisaties de gesprekken om in Vlaanderen tot een overkoepelende organisatie te komen van algemene en specialistische verpleegkundige beroepsorganisaties. Op 26 januari 2005 werden de statuten ondertekend en startte de Vlaamse Verpleegunie met haar vele werk.

Van bij de start nam Heidi Vanheusden, stafmedewerker van het NVKVV, de taak van coördinator van de Vlaamse Verpleegunie op. Leden van het NVKVV hebben van bij de start functies als lid van het dagelijks bureau, als bestuurslid en als lid van de Algemene Vergadering opgenomen. Zij werken ook mee in de verschillende werkgroepen van de Vlaamse Verpleegunie.

De Vlaamse Verpleegunie bestaat vandaag uit 15 algemene en specialistische verpleegkundige beroepsorganisaties. De voorbije 10 jaar ijverde ze voor de verpleegkunde, voor professionalisering, voor erkenning en promotie van het beroep. Ze houdt de vinger aan de pols bij alle prangende vragen en werkt mee aan oplossingen met het beleid en met alle partners in de gezondheidszorg en bouwde hiertoe een belangrijk netwerk uit. Enkele voorbeelden:

  • De erkenning van - tot nu toe - 8 BBT en/of BBK’s, meestal met bijhorende premie;
  • Het model functiedifferentiatie van de Vlaamse Verpleegunie ligt aan de basis van de verdere ontwikkelingen op dit vlak;
  • Het voorstel voor een ‘verpleegkundig voorschrift’ en ‘verpleegkundig consult’ van de Vlaamse Verpleegunie wordt nu besproken in de Federale Raad voor Verpleegkunde.

In de volgende jaren heeft de Vlaamse Verpleegunie meerdere onderwerpen op haar werktafel liggen: de actualisering van het KB nr. 78, het uitwerken van een beroepscompetentieprofiel voor de verpleegkundige, het implementeren van ethische guidelines op de werkvloer…. Maar eerst staat een feest op het programma om iedereen te danken die meewerkte aan die vruchtbare 10 jaren.


Visieteksten en memoranda van de Vlaamse Verpleegunie vind je terug op de website: www.vlaamseverpleegunie.be

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg