je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 28 april 2015
Hoe ga je om met patiŽnten onder invloed?
 
Aangemaakt op: 2015-04-23
Als verpleegkundige van een ambulance- of spoedgevallenteam krijg je nu en dan te maken met patiŽnten onder invloed van alcohol of andere middelen. Dat kan voor de nodige problemen zorgen: soms zijn deze patiŽnten niet in staat om redelijk te oordelen, hulp te aanvaarden of te weigeren (laat staan de daarvoor nodige documenten te ondertekenen), veilig thuis te geraken...

Zo’n situaties zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook wettelijke gevolgen hebben. Stel bijvoorbeeld dat een dronken patiënt (tegen het advies in) de dienst wil verlaten om met de auto te vertrekken. Mag je dan de politie verwittigen, of schaadt dat het beroepsgeheim? En stel dat hij vertrekt, en onderweg schade veroorzaakt. Wie is dan aansprakelijk? Hijzelf, de verpleegkundige of arts, het ziekenhuis?

Juridisch is er geen pasklaar antwoord op deze vragen. En toch moeten zorgverleners in zo’n situatie snel en juist kunnen beslissen. Om hen enig houvast te bieden, heeft de juridische adviesgroep van het NVKVV een overzicht gemaakt van alle wettelijke aspecten, voorzien van praktische tips. Dat kun je hier nalezen.

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg