je bent hier:
nn NIEUWS
NVKVVdirect 26 mei 2015
Tien jaar verpleegkundig onderzoek in België. Kan het beter?
 
Aangemaakt op: 2015-05-22
De voorbije tien jaar voerden Belgische universiteiten regelmatig onderzoek naar onze sector. Dat ging dan bijvoorbeeld over thema’s als de uitoefening van het verpleegkundig beroep, de praktijk, het zorgmanagement en werkorganisatie.
Een inventaris van al die onderzoeken was evenwel nooit gemaakt, net zomin als een overzicht van de mate waarin de onderzoeksconclusies na afloop in praktijk werden toegepast. Daarom vroeg de FOD Volksgezondheid aan de UCL en de UGent om dat alles nu wel op te lijsten.

Wat blijkt? Er werd een groot aantal studies uitgevoerd met overheidsfinanciering, maar de aanbevelingen werden onvoldoende in de praktijk gebracht. Dat komt onder meer omdat ze vaak te algemeen blijven, waardoor ze moeilijker toepasbaar zijn voor specifieke problemen. 

Daarom formuleerde deze studie nu een aantal suggesties voor toekomstig onderzoek. Die houden bijvoorbeeld in dat aanbevelingen moeten aangeven tot wie ze gericht zijn (onderwijs, politiek...), en dat aanbevelingen voor de publicatie moeten gelezen en gevalideerd worden door stakeholders.  

Het volledige rapport kun je hier nalezen.


Ook het NVKVV steunt wetenschappelijk onderzoek. Zo organiseren we bijvoorbeeld opleidingen ‘evidence based werken’, en bieden we onze leden gratis toegang tot CDLH, de elektronische, medische bibliotheek, met een verzameling aan wetenschappelijke bronnen. Je leest er hier meer over. 


Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?