je bent hier:
NIEUWS
Actueel Vlaanderen Nursing, juli-augustus 2015
Gerust sterven
 
Aangemaakt op: 2015-08-06
Palliatieve situaties thuis zijn soms zeer intens. Dit drong weer tot mij door toen ik de voorbije maanden een man verpleegde met een suprapubische sonde. Meneer had een prostaatcarcinoom met uitzaaiingen.
Ik kwam al bij meneer thuis omdat zijn echtgenote hygiënische zorgen nodig had. Zij had een fronto-temporale dementie in een vergevorderd stadium met een afasie. Vorige zomer werd de zorg voor haar, bovenop meneers eigen ziekte, hem teveel en op aanraden van de huisarts werd de thuisverpleging ingeschakeld. 

Dagelijks kwamen we voor mevrouw over de vloer, maar deden dan ook een babbeltje met meneer over het weer, de duiven, zijn echtgenote en de moeilijkheden die hij ondervond in de zorg om en voor haar. 

Hij bleef alles zolang mogelijk zelf doen en vroeg weinig of geen hulp aan de kinderen of andere betrokkenen. Over zijn ziek-zijn sprak hij niet veel. Totdat de ernst begon door te dringen. Verschillende behandelingen sloegen niet aan. 

Op een bepaald moment kwamen er barsten in zijn mentale pantser. Ook omdat zijn fysieke gezondheid erg achteruit ging. Hij begon vragen te stellen over het wzc, hoe werkt dat, wie moet ik aanspreken, en zullen ze wel goed voor mijn vrouw zorgen? Vooral dat laatste kwam steeds weer terug; het hield hem tot op het einde bezig. 

Eenmaal hij wist dat alles geregeld was voor zijn echtgenote, heeft meneer het leven kunnen loslaten, vasthoudend aan de gedachte dat anderen voor haar zouden zorgen. 
Je hoort vaak dat stervende mensen een eindbalans opmaken. Zij kijken terug op hun leven en zien of alles afgerond is zoals ze dat zouden willen. Wanneer een mens een bepaalde berusting kan vinden, is het eenvoudiger om het leven los te laten. Dat heb ik nu met eigen ogen gezien. Indrukwekkend.
Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg