je bent hier:
NIEUWS
Actueel Vlaanderen januari 2016
ĎVerpleegkundigen, speel in op ruimtebeleving patiŽntení
 
Aangemaakt op: 2016-02-03
PatiŽnten beleven in een ziekenhuis de ruimte vaak vanuit liggend perspectief. Dat beÔnvloedt hun ruimtelijke beleving.
Zo schrijft ingenieur-architect Margo Annemans (KU Leuven) in haar doctoraat ‘The experience of lying’.1 Als mensen in bed liggen, zien ze alles letterlijk anders. Ze zijn meteen patiënt en dat verandert hun beleving. ‘In Scandinavië wordt aan patiënten al meer een stem gegeven. Bij ons is het bijna altijd de visie van het personeel.’ Verpleegkundigen kunnen inspelen op de ruimtebeleving van patiënten. 

‘Soms wordt een bed bijvoorbeeld zo de kamer binnengereden dat de patiënt met de rug naar het raam ligt. Dat kun je beter niet doen. Of: bij transport van patiënten is het niet fijn als ze via de kelder worden vervoerd, of op de spoeddienst in de gang behandeld worden.’ Verder is het belangrijk om in alle ruimtes aandacht aan de omgeving te besteden. ‘In een dagziekenhuis waar ik veldwerk deed werd bijvoorbeeld de sfeer van een hotel opgeroepen met badjas en slippers, maar de omkleedruimte deed denken aan zwembadhokjes. Dat deed de sfeer meteen teniet.’

1 Annemans M. The Experience of Lying: Informing the design of hospital architecture on patients' spatial experience in motion. 


Kom luisteren naar de sessie 'Hoe kan architectuur de beleving in een woonzorg- of een ziekenhuisomgeving voor een oudere beïnvloeden?' gegeven door ingenieur-architect Margo Annemans op de Studiedag Ouderenzorg tijdens De Week in Oostende ! 
Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg