je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 17 oktober 2016
Verpleegkundigen klaar voor de prik samen met BVAS, Domus Medica en Kartel
 
Aangemaakt op: 2016-10-17
Het NVKVV werkte samen met de artsen een brochure en richtlijnen uit over hoe te vaccineren: een verpleegkundige handeling die verpleegkundigen sinds 9 april 2016 mogen uitvoeren zonder de aanwezigheid van een arts. De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, ondersteund door het BVAS (Belgische vereniging van Artsensyndicaten), Domus Medica en het Kartel, werkten mee aan dit project. Het NVKVV is een brede beroepsorganisatie voor verpleegkundigen in Vlaanderen. Ze maakt continu werk van afstemming en samenwerking binnen en buiten de muren van de beroepsorganisatie. 

Door een recente wijziging in de beroepswetgeving mag je als verpleegkundige sinds 9 april 2016 zelfstandig vaccins toedienen zonder dat de aanwezigheid van een arts vereist is. Die verpleegtechnische handeling is nu een B2-handeling geworden, een handeling op voorschrift van een arts. Het is dus niet langer een C-handeling waarbij het toezicht van de arts vereist is. Bij de toediening van een vaccin dien je wel rekening te houden met een aantal voorzorgsmaatregelen. Je moet ook kunnen optreden wanneer de gevaccineerde een ernstige en onmiddellijke bijwerking vertoont in de eerste 15 minuten na de toediening.

Het NVKVV bracht voor haar leden al die informatie samen in een brochure. De Juridische Adviesgroep van het NVKVV gaf de aanzet en bracht belangrijke informatie over wettelijke bepalingen in. Ook de werkgroep Infectiebeheersing van het NVKVV (WIN), de werkgroep Thuisverpleegkunde (zelfstandige en in dienstverband) en het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen zorgden voor noodzakelijke input. We danken iedereen van harte voor die mooie samenwerking!

De brochure ‘Een preventief vaccin toedienen’ is, na inloggen, online beschikbaar voor leden. Klik hier.
Wanneer je lid bent, de brochure wilt downloaden en je inloggegevens niet kent, kan je contact opnemen met het secretariaat van het NVKVV op 02 732 10 50 of ledenadmin@nvkvv.be.

U kunt het persbericht van het NVKVV hier terugvinden.

De cursus
Het NVKVV werkte niet alleen een brochure maar ook een cursus uit over vaccinatie. Door samenwerking met de werkgroep Spoed en Intensieve zorgen NVKVV wordt in deze cursus ook aandacht gegeven aan CPR en hoe te reageren in geval van mogelijke bijwerkingen. Deze vorming wordt voor iedereen georganiseerd en kan op vraag van een instelling worden ingepland.
 ‘Beter voorbereid op de vaccinatie van je patiënten!’ gaat onder meer door op 27 oktober 2016 in Grimbergen, zie hier en op 15 november 2016 in Herentals vind je hier

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg