je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 18 januari 2018
KCE Algemeen directeur Raf Mertens met pensioen
 
Aangemaakt op: 2018-01-16
Na een rijk parcours, onder meer als lesgever bij NVKVV

Heel wat leden van het NVKVV leerden Raf Mertens kennen in de opleiding Ziekenhuishygiëne voor Verpleegkundigen van het NVKVV. Hij was er jarenlang  een zeer gewaardeerd en gedreven docent.

In zijn beginjaren als arts werkte hij vijf jaar in Kivu (Congo). Terug in eigen land verdiende hij  zijn sporen  als epidemioloog en hygiënist bij de registratie van ziekenhuisinfecties. Raf Mertens over die periode: “Wat ik toen definitief begrepen heb, is: als je een programma rond verbetering van de kwaliteit van de zorg wil laten slagen in onze Belgische ziekenhuizen, dat het de verpleegkundigen zijn die de sleutels in handen hebben. Veel meer dan de artsen hebben zij de mindset om te begrijpen én te aanvaarden dat er meer nodig is dan de individuele kennis en vaardigheden om - als zorgsysteem - kwaliteit af te kunnen leveren. Zij zien vaak beter de waarde van goede procedures, van heldere afspraken en taakverdeling en van registratie om het eigen handelen voortduren bij te sturen.” 

Vanaf 2006 stond hij aan het hoofd van Onderzoek en Ontwikkeling bij de Christelijke Mutualiteit, tot hij in 2009 algemeen directeur werd van Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Hij had een uitgesproken visie op strategieën die de implementatie van de Evidenced Based Practice-richtlijnen moeten ondersteunen.

Raf Mertens heeft, ondanks het besef dat een en ander beter kan, toch een goed oog in de situatie in ons land: “Onze gezondheidszorg is, mede door de competentie en de gigantische inzet van artsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers - vaak schouder aan schouder trouwens - bijzonder performant. Ook op persoonlijk vlak, als ouder van een kind met leukemie, heb ik dit vanuit een heel ander perspectief kunnen ervaren. Het dominerend gevoel blijft daarom: 
dankbaarheid.”

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg