je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 15 maart 2018
Onderzoek naar zorginfecties in de thuiszorg door werkgroep NVKVV
 
Aangemaakt op: 2018-03-14
Help mee gegevens verzamelen en krijg een pionierslabel
Waarom een studie?
Als thuisverpleegkundige heb je wellicht al aangevoeld dat er heel wat veranderingen optreden in het landschap van de Vlaamse thuiszorg. Doordat patiënten steeds langer thuis wonen en de gemiddelde opnameduur in het ziekenhuis daalt, wordt de thuisverpleegkundige vaker geconfronteerd met complexe technische zorgen en zware pathologieën. Om zicht te krijgen op het voorkomen van zorginfecties thuis, hebben we cijfers nodig die helaas niet bestaan voor deze specifieke setting. Eens dat in kaart, kunnen we gepaste preventieve maatregelen uitschrijven. Die preventieve maatregelen kan je dan tijdens je patiëntenzorg toepassen om jezelf te beschermen, maar ook om de patiënt nog beter te beschermen tegen bijvoorbeeld de overdracht van kiemen (zoals MRSA) en om je zorg zo kwaliteitsvol mogelijk uit te voeren. Om die reden voert de werkgroep WIN een verkennende studie uit naar zorginfecties in de thuiszorg: 
  • om de zorgzwaarte en levensstandaard van patiënten in de thuiszorg in kaart te brengen;
  • om een eerste correct beeld te schetsen van zorginfecties in de thuissetting.

Wat houdt de studie in?
De studie is een initiatief van de ad hoc werkgroep Infectiebeheersing in de thuiszorg van het NVKVV en verzamelt aan de hand van een 30-tal vragen informatie over patiënten die thuis verzorgd worden. Voor het invullen van die vragenlijsten rekent de werkgroep op de hulp van zo veel mogelijk thuisverpleegkundigen! 

Wat vraagt de werkgroep aan jou?
Omdat de werkgroep zo veel mogelijk vragenlijsten wilt verzamelen, vraagt ze je een aantal vragenlijsten af te nemen bij je patiënten. Er zal ook een PowerPoint beschikbaar zijn die je op voorhand rustig kan doornemen met verduidelijkende informatie bij de vragen. 

De studieperiode loopt van 7 mei tot 7 juli, waarna je geen nieuwe vragenlijsten meer kan  invullen. Je hebt wel nog de tijd tot 20 juli om de vragenlijsten door te sturen. Je kiest zelf op welke dag je de vragenlijsten invult.
Vul de vragenlijst HIER in. 
Hier vind je alle informatie die je nodig hebt. 

Wat doet de werkgroep met de resultaten?
Nadat de resultaten van de studie grondig onderzocht zijn, zal de werkgroep een rapport uitschrijven met de bevindingen. Dat rapport zal dan breed verspreid worden. Op basis van de resultaten kan de werkgroep ook aanbevelingen uitschrijven die je kunnen helpen om je patiëntenzorg naar een nog hoger niveau te tillen. Op die manier wilt de werkgroep de overdracht van kiemen tussen patiënten en van patiënt naar verpleegkundige voorkomen zodat er minder infecties optreden.

Wat betekent dit voor jou?
Dit is het eerste grote onderzoek naar zorginfecties in de Vlaamse thuiszorg. Door deel te nemen aan deze studie zorg je ervoor dat er gegevens samengebracht worden. De resultaten worden dan weer gebruikt om de verpleegkundige zorg aan huis voor de patiënt te  verbeteren. Als er veel deelnemers zijn aan de studie, zullen de resultaten betrouwbaarder zijn en dus breed bruikbaar voor alle thuisverpleegkundigen in Vlaanderen. 

Pionier
Door je deelname ondersteun je als pionier mee dit initiatief en geef je mee vorm aan de professionalisering van ons verpleegkundig beroep. En - indien je dit wenst -bedanken we je graag door vermelding van je organisatie, praktijk of logo op het onderzoeksrapport. 

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan de studie? Hou dan zeker de website van het NVKVV en de berichtgeving in het oog. Binnenkort volgt een nieuwe communicatie met meer concrete informatie! 

Voor bijkomende vragen mag je steeds contact opnemen met administratie@nvkvv.be 

Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg