je bent hier:
NIEUWS
NVKVVdirect 7 juni 2018
Verpleegkundigen zitten op hun tandvlees
 
Aangemaakt op: 2018-06-05
Een enquête onder verpleegkundigen is erg duidelijk: er moet iets veranderen.
De resultaten van een enquête onder verpleegkundigen in de krant Het Laatste Nieuws zorgde voor commotie in de media en was gespreksonderwerp op de werkvloer. De krant kwam met cijfers die er niet om liegen: 88 % van de verpleegkundigen ervaren dagelijks een hoge werkdruk en 94 % zag die werkdruk de voorbije jaren stijgen. Verpleegkundigen vinden ook dat de werkdruk de kwaliteit van zorg negatief beïnvloedt. 3 verpleegkundigen op 4 heeft rugpijn, 2 op 3 heeft er de voorbije 2 jaar aan gedacht uit de verpleging te stappen, 4 op 5 zag een collega de voorbije 3 jaar stoppen door de hoge werkdruk. Dat zijn indrukwekkende cijfers. 


Die enquête kwam er op vraag van journalist Jeroen Bossaert. Hij interviewde verpleegkundigen en de hoofdrolspelers in de zorg waaronder het NVKVV, over de werkdruk in de sector om een reeks artikelen in Het Laatste Nieuws te publiceren. Na die research werkte hij, samen met het NVKVV en het ACV een online enquête uit die ingevuld werd door 2560 verpleegkundigen uit de ziekenhuizen. De bevraagde groep was representatief voor de volledige sector. Het NVKVV stuurde de enquête naar al haar contacten, een bewuste actie van de beroepsorganisatie om de basisverpleegkundige aan het woord te laten. 

Op hetzelfde moment werkte het NVKVV naar aanleiding van de Dag van de Verpleegkunde mee aan de iVox-enquête (Happy Nurse) van Express medical (UNIQUE). Deze toont ook aan dat verpleegkundigen merken dat het beroep fysiek belastend is en patiënten veeleisender geworden zijn. De fysieke klachten gaan over rugpijn (2 verpleegkundigen op 3), oververmoeidheid (1 op 3) en schouderklachten (1 op 3). Resultaten van deze enquête zorgden voor opiniestukken in het Nieuwsblad, De Knack en De Standaard. 


Na de publicatie van het eerste deel over verpleegkundigen in nood in de reeks “Zijn onze ziekenhuizen ziek?” in de krant Het Laatste Nieuws doken tal van reacties, krantenartikels en opiniestukken op in de media. Daarin bevestigden zowel werkgevers als werknemers de hoge werkdruk voor verpleegkundigen. Koen Balcaen, voorzitter van het NVKVV, verwoordt het in het vierde en laatste deel  van de reeks als volgt: ‘De resultaten die uit de enquête naar voren gekomen zijn, spreken boekdelen: de verpleegkundigen zitten met problemen. Nu hopen we dat zowel de beleidsmakers als de directies die klachten ernstig nemen. Daar begint het mee.’ Minister Maggie De Block deelde die mening niet meteen. Ze hoopt dat haar hervormingen de komende jaren voor een verlichting van de werkdruk zullen zorgen. Ze wijst de kortere ligduur en de vergrijzing onder het personeel in de gezondheidszorg aan als oorzaken van die hogere werkdruk maar de besparingen in de sector laat ze daarbij buiten beschouwing.  


Het NVKVV dringt aan
Duidelijk is dat de werkdruk voor veel verpleegkundigen te hoog ligt. Wetenschappelijk bewijs werd al jaren geleden geleverd dat een personeelstekort levens van patiënten eist. Daarom blijft het NVKVV bij de overheid aandringen op een betere bestaffing zodat de werkdruk omlaag kan. Dat kan de uitstroom tijdens een loopbaan omwille van die werkdruk verlagen en kan helpen om voldoende personeel op de afdelingen in te kunnen zetten. 

Het NVKVV pleit er vooral voor dat verpleegkundigen alle kansen krijgen om met enthousiasme hun job uit te kunnen blijven oefenen. 
Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE (M/V)
OCMW - Sint-Laureins
HOOFDVERPLEEGKUNDIGE voor de Dienst Dialyse (M/V)
Europaziekenhuizen - sites St. Elisabeth, St. Michiel en Bella Vita in Waterloo
Verpleegkundige/technoloog Medische Beeldvorming
UZ Gent
Hoofdverpleegkundige (voltijds) m/v (BV5)
Woonzorgcentrum Herfstvreugde Londerzeel
Stafmedewerker Zorg / Soft HR
PTC Rustenburg