je bent hier:
NIEUWS
Actua 16-07-2019
De Kaderopleiding van CVO Lethas en NVKVV houdt er voorgoed mee op
 
Aangemaakt op: 2019-07-10
Het einde van een tijdperk: de laatste cursisten studeren af ...
Honderden verpleegkundigen volgden over de voorbije bijna 50 jaar de Kaderopleiding bij het NVKVV. Door de hervormingen in het onderwijslandschap wordt die vorming sinds 1 september 2018 vervangen door het Postgraduaat Hoofdverpleegkundigen bij Odisee Brussel. De laatste cursisten studeren momenteel af.

Sinds 1970 organiseerde het NVKVV de Kaderopleiding om verpleegkundigen en vroedvrouwen voor te bereiden op een leidinggevende functie in de zorg. Sinds 2008 was die vorming onderdeel van het aanbod van CVO Lethas in samenwerking met Odisee (Hogeschool Universiteit Brussel) maar ging nog steeds door binnen de gebouwen van het NVKVV. De opleiding duurde twee jaar en bracht inzichten, theorie en praktijk samen. Je kon kiezen uit drie modules:
  1. algemene verzorgingsinstellingen
  2. geriatrie en ouderenzorg
  3. psychiatrische instellingen
De opleiding was erkend door het Ministerie van Onderwijs; na afronding ontvingen de cursisten een officieel erkend diploma. 

De recente cursussen waren gebaseerd op het functieprofiel van de hoofdverpleegkundige (KB 13/07/2006) waar ook de Werkgroep Hoofdverpleegkundigen van het NVKVV aan meewerkte. Wanneer je een HBO5-diploma of een bachelordiploma verpleegkunde had met twee jaar beroepservaring, kon je starten met de Kaderopleiding. Naast theorie kreeg je een heleboel praktijk, werkte je projecten uit, ging je op studiebezoek of studiereis en rondde je je opleiding af met een eindwerk. ‘Die studiereis was een verrijkende ervaring’, vertelt Patricia Decoster, hoofdverpleegkundige in het PVT Sint-Kamillus in Heverlee. Dirk Van Roy, coördinerend hoofdverpleegkundige spoedgevallendienst UZA, vult aan: ‘Door de Kaderopleiding kreeg ik meer tools in handen om mijn team te organiseren en om veranderingen te implementeren.’ Iets wat Sonja Croonen, hoofdverpleegkundige WZC Sint Antonius in Peer, ook in haar eindwerk uitwerkte: ‘Inspraak versus weerstand, is het onderwerp van mijn eindwerk dat ik nu nog aan het afronden ben.’ Sonja behoort tot de laatste lichting cursisten van de Kaderopleiding, van een hele generatie.

In de beginjaren was de verplaatsing naar Brussel voor een aantal cursisten niet evident en daarom bood het NVKVV overnachting met ontbijt aan. In die tijd werd er zelfs nog een warme maaltijd voor de cursisten gekookt. Met het einde van de Kaderopleiding sluit het NVKVV een bijzonder tijdperk af waar heel wat cursisten met veel plezier aan terugdenken. 
Terug naar overzicht
Geen artikels aanwezig.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?