je bent hier:
STUDENTEN NIEUWS
Waarom? en hoe?: verslag van Vlaams overleg
Wanneer je verpleegkunde wilt studeren na je middelbare studies of op een later moment in je loopbaan, dan kan een financieel duwtje in de rug je helpen. We lijsten enkele mogelijkheden voor je op.
Dan kan je na je eerste jaar verpleegkunde aan de slag in de zorg. In de weekends of vakanties?
Patiënten met astma kunnen net zo goed worden opgevolgd door verpleegkundigen als door artsen. Dat concludeert een Cochrane-review die daarvoor de resultaten van vijf klinische studies vergeleek.
Vanaf 2020 dreigt er opnieuw een tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen in Vlaanderen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven.
Het Riziv wil de geneesmiddelen van rusthuisbewoners in de toekomst per pil aanrekenen, en niet langer per verpakking.
Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen presenteerde zopas samen met de mutualiteiten de Patient Health Viewer.
De ‘Verpleegkundige stappenplannen’ beschrijven op een duidelijke en kritische manier hoe de technische verpleegkundige verstrekkingen uitgevoerd kunnen worden.
De VDAB stelt vast dat het aantal vacatures in de ziekenhuizen fors is gedaald. In juni 2013 ontving de VDAB 6131 vacatures uit de gezondheidzorg, terwijl de sector in juni 2012 nog goed was voor 12.518 vacatures. Dat is een daling van maar liefst 51 procent.
Het stressniveau van medewerkers in de gezondheids- en welzijnszorg ligt op hetzelfde niveau als bij andere beroepsgroepen. De betrokkenheid, motivatie, kansen op competentieontwikkeling en de tevredenheid met de combinatie werk-gezin, ligt echter hoger dan de gemiddelden van andere sectoren.
In het afstandsonderwijs is verpleegkunde bijzonder populair.
Twee verpleegkundigen van het UZ Gent riskeren vervolging voor de dood van een anorexiapatiënte. Het 14-jarige meisje stierf in 2011 als gevolg van het verkeerd plaatsen van een voedingssonde.
‘Het tijdig opsporen en behandelen van ondervoeding bij ouderen stelt hen in staat langer zelfstandig thuis te functioneren, en voorkomt onnodige belasting van het volksgezondheidsbudget'. Dat is de conclusie van een onderzoek naar ondervoeding onder ruim 3.600 Belgische 70+ers.*
Om de kloof tussen de schoolbanken en het werkveld te verkleinen, krijgen studenten verpleegkunde tijdens hun stages steeds vaker de volledige verantwoordelijkheid over een hele, operationele afdeling in een ziekenhuis of wzc.
Vitalink, een digitaal platform dat zorgverleners in staat stelt belangrijke gegevens over zorg en welzijn van hun cliënten te delen, is zopas bij de uitreiking van de e-Health Awards in Tervuren in de prijzen gevallen.
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) wil een expertencommissie oprichten die buitenlandse diploma’s voor verpleegkundigen beoordeelt.
Hoe stel je je op tegenover een oudere cliënt die eenzaam is en extra tijd van jou claimt? En wat doe je als je wordt bedreigd? Zorg verlenen aan kwetsbare ouderen stelt verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg regelmatig voor uitdagende situaties. Zij staan er op zulke momenten meestal alleen voor. Dit boek geeft professionals in de thuiszorg handvatten en tips.
Op 15 mei namen 150 tweedejaarsstudenten Verpleegkunde uit de Nederlandstalige scholen in Brussel deel aan het evenement ‘jobhoppen’, waarbij ze een hele dag konden kennismaken met diverse jobs die een verpleegkundige er kan uitoefenen.
Het aantal vacatures in de zorgsector is met 22 procent gedaald naar 1370 openstaande zorgjobs. Dat blijkt uit cijfers van zorgambassadrice Lon Holtzer.
Door laatstejaarsstudenten in de verpleegkunde maar liefst achttien weken stage te laten volgen en hen daarbij meer verantwoordelijkheid op de afdeling toe te kennen, wordt de kloof tussen onderwijs en praktijk kleiner.
‘Patiënt toewijzen op basis van talent van verpleegkundige’
Als in september 2016 het academiejaar van start gaat, moet in Brugge een nieuwe campus voor studenten in de verpleegkunde officieel in gebruik worden genomen.
De departementshoofden van de bacheloropleidingen verpleegkunde stellen aan de Vlaamse ministers voor om deze opleiding met een jaar te verlengen.
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?