Kenny De Cuyper
is zorgmanager geriatrie in het AZ Nikolaas. Kenny doceert ook aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool.

Bezorgde ouderen in het ziekenhuis
Alweer meer dan een jaar geleden schreef ik de column ‘De juiste woorden’.1 Daarin staat hoe een baliemedewerkster op de dienst gynaecologie een onnadenkende reactie gaf nadat mijn vrouw en ik een slechte uitslag hadden bekomen. Maar sinds 11 november 2015 is het ons gelukt. Ja, onze kleine prins is geboren!
Stilstaan bij de stilte
De chaos in het verkeer heb ik weer eens overleefd, de ochtenddrukte in het ziekenhuis is bijna voorbij, en de belangrijkste telefoons en gesprekken zijn gebeurd. Straks valt er even een stilte… Het zijn kortstondige, waardevolle momenten. Je kunt er energie uit putten. In een moeilijk gesprek kan een stil moment ook heel krachtig zijn. Soms is het verhelderend, soms verzachtend. Als ik er zo over reflecteer, dan is stilte kostbaar.
Het leven zoals het is?
Op Youtube staan filmpjes waarin voorbijgangers rond een persoon in nood stappen. Het lijkt onwaarschijnlijk tot je zelf zoiets meemaakt en denkt: waar hangt die camera?
Bekwaam blijven
De juiste woorden
Vandaag gaat veel aandacht naar registratie van zorgactiviteiten, integratie van software, implementeren van zorgpaden en reorganisatie in functie van een vlot opname- en ontslagbeleid, maar blijft er nog zuurstof over om na te denken over de woorden die we kiezen om een boodschap over te brengen aan de patiënt?
Nieuwsgierig blijven
Wie wil centraal staan?
Gaat het om persoonsgerichte of belevingsgerichte zorg, om geïntegreerde of taakgerichte zorg? Staat de patiënt in het midden of is hij een schakel van de kring?
Een jaar vliegt voorbij.
Nog enkele dagen en de eerste studenten van het 2de jaar verpleegkunde staan al terug aan de deur te popelen om mondeling examen ‘klinisch redeneren’ af te leggen.
Verwachtingen in de zorg
‘Kwaliteit’, ‘indicator’, ‘patiëntveiligheid’, ‘SMART’, ‘accreditatie’,… allemaal termen die in de verste verte niet werden gelinkt met verpleegkunde, toen dit vakgebied in heel primitief en vrijwillig werd uitgevoerd door de eerste verpleegkundigen (mannen!) in Indië, circa 500 v.C.
Alternatieven voor fysieke fixatie bij ouderen op een acute afdeling
Een hele uitdaging
Het verpleegkundig beroep, een hemels geschenk
maandag 22 juli 2013, een dag om niet snel te vergeten
Flexibeler dan 10 jonge verpleegkundigen bij elkaar
Onderschat een oudere persoon nooit!
Leerwerkplek
Een ontdekkingsreis naar meer
‘Angst’ voor de toekomst van de kwaliteit van zorg in de thuissituatie, voor en door verpleegkundigen
Dat verpleegkundigen in de thuiszorg over bijzondere kwaliteiten, kennis en kunde beschikken, daar twijfel ik niet over. Dat de druk op die verpleegkundigen als maar toeneemt, naar tijdsinvestering, naar complexiteit van zorg, daar twijfelt ook niet aan.
Zorg op maat van de oudere: elke dag wassen of vragen of hij/zij gewassen wil worden?
28 april 2013
Een dag tijdens de Week
10 april 2013
Blogberichten 2012
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?