Kenny De Cuyper
is zorgmanager geriatrie in het AZ Nikolaas. Kenny doceert ook aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool.

Flexibeler dan 10 jonge verpleegkundigen bij elkaar
Onderschat een oudere persoon nooit!

 
2 weken geleden werkte ik mee op het geriatrisch dagziekenhuis van AZ Nikolaas. De routinehandelingen waren al wat verdwenen, de voorzichtigheid om met de bezoekers (ambulante patiënten) om te gaan was misschien te hard aanwezig. Samen met een collega gingen we parameters verzamelen bij een dame met klachten van evenwichtsverlies.
De procedure voor een bloeddruk liggend en staand te nemen kent iedereen. Mevrouw stond recht en we verwachtten toch minstens wat duizeligheid, dus werd ze goed ondersteund. Mevrouw keek ons vol zelfvertrouwen aan, ook een beetje met wat verwondering: waarom houd je nu zo sterk m'n arm vast, jongen?
Mevrouw werd veilig begeleid naar haar stoel. Dan wou ze bewijzen dat ze nog best lenig was, met een schema voor spieroefeningen. Ze maakte fietsbewegingen met de benen voorwaarts. De benen gingen vlot de hoogte in. En toen...stond mevrouw recht, zette de voeten tegen mekaar, dook naar beneden en stond daar met platte handen op de grond, voor de beide voeten…met gestrekte knieën. Mevrouw kwam recht na 10 tellen…zonder last van duizeligheid. De test voor orthostatisme was dus geslaagd…

Mijn collega en ik dropen de kamer buiten, lachend maar ook een beetje verlegen daar de dame 10x leniger bleek dan wij 2 samen.

De les die we hebben geleerd: onderschat een oudere persoon nooit, maar wees vooral op je hoede!

28 mei 2013


 

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?