Kenny De Cuyper
is zorgmanager geriatrie in het AZ Nikolaas. Kenny doceert ook aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool.

Nieuwsgierig blijven

Om de gedachten eens op een totaal ander spoor te zetten dan zorg of onderwijs, heb ik mijn kersverse boekenkast voorzien van de eerste exemplaren. Ook al ben ik geen boekenworm, toch moet ik bekennen dat de bladzijden vlot omdraaiden.

Het ene boek ging over het leven van Nelson Mandela tijdens en na z’n gevangenschap. Het andere exemplaar bracht de visie van een godsdiensthistoricus over de persoon Jezus van Nazareth. Ook al kenden ze mekaar niet persoonlijk en ging er ondertussen 1900 jaar voorbij, toch las ik tussen de lijnen veel levenswijsheid en gelijkenissen in het verhaal van deze twee leiders.

De heren zetten mijlpalen neer in de geschiedenis. Ze vochten beiden met veel ambitie voor hun overtuiging, hun idealen. Mandela inspireerde vriend en vijand vanuit een isolement, heel sereen en bijna uitsluitend door zijn ‘aanwezigheid’. Zijn beheersing vond ik bewonderenswaardig. Jezus van Nazareth daarentegen probeerde zoveel mogelijk mensen rondom hem te krijgen met rake uitspraken en acties.

Andere personages in de twee levensverhalen streefden ook idealen na, de ene nog vuriger dan de ander. Sommigen verdraaiden de historie zodanig dat een fantastische eigen overtuiging de énige waarheid werd. Maar allen die hard riepen en veel wind maakten, waren hetzelfde lot beschoren: ze werden zo snel mogelijk (letterlijk) uitgeschakeld.

Oh, wat had ik graag de échte verhalen gehoord tijdens mijn kindertijd op de schoolbanken in plaats van al die passieteksten. Misschien had ik dan veel minder naïef geweest en sneller kunnen rijpen.
De boodschap die ik als gepassioneerd verpleegkundige en beginnend leidinggevende heb onthouden, is nieuwsgierig te blijven zoeken naar het zuiverste verhaal, naar de ware kwaliteiten van elk individu, naar alle ingrediënten om een correcte beslissing te nemen. Hierbij is veel bescheidenheid, beheersing en een sterk relativeringsvermogen nodig. Verwachtingen kunnen soms hoog oplopen maar rust, respect en waardering zullen veel waardevoller zijn dan een lijstje van  prestige. Dat bewijst de dagelijkse praktijk.

Met diezelfde gedachte wil ik mijn studenten inspireren in een zorgrelatie tot kwetsbare zorgvragers, mensen met een complexe hulpvraag: wees nieuwsgierig naar ieders levensweg, voorkom haastige actie en neem niet één observatie als dé waarheid. Maar ga vooral op zoek en puzzel aan een zorgplan op maat.


Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?