Kenny De Cuyper
is zorgmanager geriatrie in het AZ Nikolaas. Kenny doceert ook aan de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool.

Bekwaam blijven


Ondertussen is het alweer weken geleden. Ik had een lange dag achter de rug en was iets te lang blijven praten op de hogeschool. Ik moest me haasten om nog op tijd bij m’n moeder te geraken. Op de autosnelweg verliep het verkeer behoorlijk vlot tot plots een kleine wagen werd aangereden door een vrachtwagen, over drie rijvakken werd geslingerd, in de cabine van een andere vrachtwagen schoot, om uiteindelijk tot stilstand te komen op haar zijkant.
Het gebeurde vlak voor mij. Snel belde ik 112 en haastte me naar de auto. Er zat een kinderzitje geklemd onder de wagen, gelukkig zonder kind erin. In contact met de hulpdiensten ging van alles door m’n hoofd: plaatsbepaling van het ongeval, aantal slachtoffers, trachten bij de bestuurder te komen, eerste hulp verlenen, mezelf in veiligheid brengen, … en m’n eigen familie snel geruststellen.

Nog dagen later bleven vragen hangen: wat als er ook een kind in de wagen zat of als de bestuurder bewusteloos was en er uitwendige letsels waren? Was ik dan in de auto gekropen? Had ik er alles aan moeten doen om de auto te draaien en de persoon uit het wrak te halen? Hoe competent ben ik hier (nog) in als ‘professionele bachelor in de verpleegkunde’ met 10 jaar tewerkstelling in de zorgsector?

Collega’s met jaren ervaring stellen vandaag evenveel vragen over vrijheidsbeperkende maatregelen bij een oudere, een kind of een patiënt met psychische problemen. Goed dat er vragen worden gesteld. Andere verpleegkundigen geven vastberaden uiteenlopende (en verkeerde) adviezen aan mijn grootvader, over een complexe wond aan het been. De jaren ervaring staan dus niet per se garant voor een competente professional.

Een boeiende discussie met de beroepsvereniging over de identiteit van een professionele bachelor in de verpleegkunde leidde tot de vraag: is het nodig om een verpleegkundige jaarlijks een (uitgebreide) deskundigheidsproef te laten doen, opdat de kwaliteit van zorg wordt gegarandeerd? De patiënt heeft immers recht op kwaliteitsvolle zorg.
Ik durf toegeven dat sommige vragen mij waarschijnlijk ongewenste stress zullen bezorgen. Maar als patiënt zou ik mij wel comfortabeler voelen denk ik.

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?