Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Palliatieve zorg in de gevangenis
Hoe zit dat in BelgiŰ? 25 maart 2013

Telkens ik plan ben om te schrijven voor de blog van het NVKVV begint het hier te sneeuwen! Toeval? Misschien! De lente was even om de hoek komen kijken en daar zijn de sneeuwvlokjes terug! Niet dat het ongewoon is want sneeuw in maart en april zijn in de Rockies normaal!
 
Begin maart las ik een interessant artikel in ons plaatselijk nieuwsblad, DenverPost. Het ging over 'Hospice care in the Denver Jail'.
Na het artikel gelezen te hebben, vroeg ik me af of er zoiets bestaat als meer doorgedreven verzorging van gevangenen, en ook palliatieve zorgen in gevangenissen in België?
 
In de Verenigde Staten, bestaat er geen wet Lejeune, er zijn in de wet gelijkaardige strafverminderingen, voorzien bij goed gedrag enz. Maar bij veroordelingen voor moord, kom je echt niet vrij. Vorige week werd in Denver een man van 28 jaar veroordeeld voor moord, en hij zit vast tot hij sterft. Uitzonderingen zijn er altijd.
 
Amerikaanse gevangenissen zitten vol met moordenaars die ook oud zullen worden. Ik las dat men met gevangenen geconfronteerd wordt die aan dementia, kanker lijden, aan ouderdomsziekten. De patienten krijgen wekelijks consult van een arts. Er zijn verpleegkundigen aanwezig,die de verpleegboeg 24u/7dagen bemannen. Het is een vrij intense beroepsbeleving, een vriendin van mij werkt er en zou geen andere job willen doen.
 
Patienten met kanker krijgen een behandeling als de staat en de verzekering het toelaat. Chemotherapie en bestraling zijn duur hier, en het hangt af van de beslissing van het multidisciplinair team welke behandeling de zieke zal krijgen. Ook de patient heeft inspraakrecht. Een behandeling van een gevangene vraagt een ganse organisatie om de patient veilig heen en weer te brengen.
Zelf heb ik het meegemaakt in de hemodialyse, dat een patient-gevangene moest behandeld worden. De gewapende bewaker blijft dan naast
de gevangene zitten tot de behandeling gedaan is. Buiten wacht er politie die, als het nodig is, interventies doet. Indrukwekkend is het wel....
 
Wat ik wel interessant vond aan het artikel was dat gevangenen die willen meehelpen in de ziekenboeg van de gevangenis, de kans krijgen om dat te doen. Het kan ongelooflijk klinken, maar als een kandidaat zich gereed voelt om te helpen, dan mogen ze bepaalde handelingen doen, zoals eten geven en een patiënt een bedbad toedienen of helpen met de douche. De vrijwillige helpers blijven onder toezicht staan, wat betekent dat er steeds een bewaker aanwezig is.
 
Ook dementerenden, krijgen voldoende aandacht. Vaak weten ze niet waar ze zijn, en toch krijgen ze nog de medische verzorging die ze nodig hebben, en vaak zijn dat ook vrijwillige gevangenen die een handje toesteken. Rolstoelgebruikers krijgen een aparte ruimte waar ze buiten (dagelijks) voor een uur kunnen verblijven. Alle risico's voor bijkomende problemen worden zo vermeden met meer mobiele gevangen. 
Zoals u zich kan voorstellen, alleen wat echt nodig is wordt voorzien. Geen luxe of zo. Alles hangt af van de staat waar je in de gevangenis bent.
 
Patiënten die beslissen om in hospice care (palliatieve zorgen) te verblijven - krijgen begeleiding in de laatste fase van hun leven. Ook hier werken gesuperviseerde vrijwilligers. Een van de vrijwilligers vertelde dat hij tot inkeer kwam toen hij de zachtere kant van zijn karakter ontdekte...., een andere zieke kunnen helpen. Het werd iets om naar uit te kijken en dat gaf een doel in zijn leven.
 
Vaak zijn zij het die de laatste verzoeken van de zieke gevangene naar de staff overbrengen. In de gevangenis van Denver, probeert men zoveel mogelijk aan die wensen te voldoen. Maar de mogelijkheid om buiten de gevangenis te sterven is er niet bij. Vaak is er enkel nog telefonisch contact met de famile toegelaten. Wanneer de gevangene overlijdt, dan wordt er een vingerafdruk gemaakt, en dan wordt het lichaam vrijgegeven om de gevangenis te verlaten.
 
In het artikel besloot men dat gevangenen ook menswaardige verzorging nodig hebben, zelfs naar het einde van hun leven toe....
 
Ik dacht dat er wel verpleegkundigen in gevangenissen in Belgie werken. Men wordt er allicht ook met chronische- en terminale zieken geconfronteerd. Zou daar ook een plaats voor zijn voor dementerende en stervende patienten? Waar patienten de nodige verzorging krijgen?
Mogen gevangenen hun inmates helpen bij de verzorging?

Misschien zijn er onder jullie die ervaring hebben met deze situaties. Kijk uit naar reacties!
 
Wens jullie een prachtige start van de week toe! Take care!
 
Reinhilde

Reageer

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?