Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Emergency evacuation situatie met sneeuwstorm
Door een overvloed van sneeuw, kregen we uiteraard een toevloed van water in de waterleiding. Met alle gevolgen vandien.

De stad moest extra ontsmetting toevoegen in het leidingwater. Ons bedrijf was niet verwittigd en dus met alle gevolgen vandien....

Voorbije woensdag hadden we onze eerste chlorine doorbraak sinds ik mijn carriere startte bij Davita. Wanneer je een chlorine doorbraak hebt moet je onmiddellijk een 2de checken, dan een derde om te zien of de carbon tanks zijn uitgeput. Toen ik na een vierde check een bevestiging kreeg dat hij positief bleef, startte een procedure om patienten en omringende dialyse centers te contacteren.

Ik weet niet hoe zoiets aangepakt wordt in Belgie, maar ik vermoed dat ook daar een spoedprocedure bestaat.

Biomed en de groups FA (facility administrator) werden gecontacteerd, als ook de medical director, regional office director, directeur van de region enz....een ganse trein moest in gang getrokken worden.

Waarom wordt er onmiddellijk een grote molen in gang gezegd vragen jullie zich af?

Als bicarb met doorbraak van chlorine in het  bloed komt veroorzaakt het hemolyse. Je kan als je de positives negeert letterlijk een groep patienten aan de dialysemachine doden. Hemolyse is het gevreesde monster dat bij elke dialyse om de hoek loert....dialyse verplegenden kennen dat.

Terug naar de evacuatie. De staff reageerde goed en georganiseerd. Elke drie maanden train ik met hen samen op emergencies...  Terwijl het buiten aan het sneeuwen was, vergezeld met stevige windvlagen - een zichtbaarheid omzeggens 15% kreeg het team een laatste briefing !  De technicians vertrokken met het nodige material terwijl ik de medicatie voor mijn rekening nam. Alles ligt is gedocumenteerd in policies en procedures van het bedrijf en de state. De patienten arriveerden op hun aangewezen tijd en waren erg gelukkig om hun techs en nurse terug te zien. We dialyseerden patienten vanaf 9u tot 21u. Onze patienten werden gedialyseerd in een reeds werkend dialyse center. Longmont patienten begonnen al snel een babbel met de Boulder patienten... 

De volgende dag was ik daar terug aangezien niet iedereen een behandeling kon krijgen. Om 5u45 was ik er terug en werkte tot 19u30, thuis rond 20u30. Zelfs mijn echtgenoot begon te klagen - 'wat voor een leven hebben wij'!

Vrijdagmorgen terug gestart om 4u30 en tot 20u00 gewerkt.....'s avonds gaan uit eten met manlief, en de rekensom van werkuren gemaakt, 60u in 4dagen.

In emergencies - kan je deze situaties tegenkomen, vooral als je alleen werkt zoals ik doe.

Het is in elk geval een goeie test om te zien hoe iedereen in stress situaties reageert. En alles verliep vlot....maar gelukkig gebeurt het niet elke week, want fysiek werkt het wel wat op je.

Morgen begint er een nieuwe werk week!

Vandaag, zondag,  de Ryan Sayers Memorial 3,14 miles race gelopen voor de School of Mines, en het heeft deugd gedaan. De sneeuw zie je nog op de vlakten van de bergen en heuvels liggen - maar het zicht op de prachtige natuur en - lopen in de zon ! ik zou het voor geen geld willen missen...

Ik wens jullie een mooie start van de week!

Reinhilde

 

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?