Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Transplantatie
16 juli 2013: Dialyse heeft een grote impact op het leven van patiŽnten. Hun dagelijkse bezigheden worden overhoop gegooid. Het leven is niet meer hetzelfde en voortdurend moeten er 3 dagen per week 5 of 6 uren vrij blijven. Daarom worden dialysepatiŽnten met een goede conditie zo snel mogelijk op een Ďtransplantí lijst gezet.
Wanneer patiënten op een transplantatielijst komen, doorlopen ze eerst een procedure  van bloedtesten, hartconditie enz.. Ook wordt de psychologische achtergrond, of hoe patiënten het ervaren om te dialyseren, geobserveerd. Patiënten gaan naar verplichte meetings met andere lotgenoten, bijgestaan door verpleegkundigen, psychologen en artsen.
De financiële situatie wordt doorgelicht, want de meeste dialysepatiënten zijn aangesloten bij medicaid, een ziekteverzekering via de staat. Medicaid staat de patiënten financieel bij tot drie jaar na de transplantatie. Daarna moeten de patiënten hun medicatie zelf bekostigen. En dat is een groot bedrag:  tussen de $15000 en  $25000 per jaar. Veel patiënten haken dan ook af bij die gedachte. Want ze worden verondersteld om na drie jaar gerecupereerd te zijn en een job te hebben.
Sinds ik begon te werken in de VS zag ik sommige  patiënten hun getransplanteerde nier verliezen omdat ze geen werk vonden en dus geen geld hadden om hun medicatie te betalen.
Bij de start van het nieuwe jaar stonden 6 (van de 24 )patiënten  van ons dialysecentrum op de wachtlijst voor een transplantatie. De beste tijd voor transplantaties hier in de Rockies  zijn de winter- en de zomerperiode omdat er dan veel aan buitensporten wordt gedaan. Het klinkt wat vreemd in de oren maar dat is hoe de chirurgen er over praten, hoe vreselijk het ook mag zijn voor de andere partij.
De eerste week van maart werden er twee van onze patiënten op enkele uren tijd getransplanteerd in de University of Colorado clinic. Dolgelukkig belden ze me op om te vertellen hoe goed het voelde de vrijheid te smaken. Een week later volgde er nog een patiënt. Blije gezichten alom!
En eerlijk gezegd, als verpleegkundige de dankbaarheid nadien ervaren is toch wel aangenaam.
Zo werd ik thuis opgebeld op de 4th of July, de feestdag van het jaar in de VS,  dat één van onze patiënten een nier kreeg. Hij was reeds in het ziekenhuis en de testen wezen uit dat het een top 6 rate kreeg, de beste match ! Ik ben snel naar het werk gereden en heb alle laatste labresultaten doorgefaxed. Enkele uren later belde men dat de operatie geslaagd was en dat de patiënt goed aan het recupereren was. Een heel blije patiënt belde me de volgende morgen:" Hilde, I became Independent of dialysis on Independence Day! "Ja, dat had nu eens een heel bijzondere betekenis! Ondertussen loopt alles goed, en herontdekt onze happy trooper terug het leven zoals het ervoor was.
Soms hebben we moeilijke dagen in ons centrum. Vooral wanneer patiënten het lastig hebben om hun situatie te aanvaarden of wanneer ze niet aanvaard worden op de transplantlijst.  Heerlijk zijn de  mooie momenten, als een transplantatie lukt en we er als verpleegkundigen getuige van mogen zijn.
Ik wens jullie allen een heel fijne week toe! Veel zonnige groetjes uit een zonovergoten Boulder, Colorado!
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?