Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Vakanties.....
Besparingen en regelgeving in de VS. Maandag 5 augustus
Tweede maand van de grote vakantie is begonnen….en het is hier net als in Belgie warm, sinds de laatste week van mei… We hebben dagelijks temperaturen van gemiddeld 32C - 35C, gedurende enkele maanden, gelukkig is er air conditioning, want dat kan je wel gebruiken! De warmte dringt letterlijk door de vensters…..

Drukke weken achter de rug, en ik hoop dat het wat rustiger wordt….tijdens mijn vrije dagen, die plots geen vrije dagen meer waren, weken van 60u werken en meer…invallen, opvangen, bezoeken aan ziekenhuizen, nursing homes, meetings, bijscholingen enz….

Feit is dat er meer van verplegenden wordt verwacht, dat heb ik enkele tijd geleden tijdens een meeting voor manager/verplegenden ondervonden. Je hoorde stemmen als: 'ik voel me gefrustreerd want ik wil gewoon verplegende zijn en mijn job behoorlijk kunnen doen'….'dat is al wat ik wil'….en velen beaamden dat….frustraties….

Frustraties gaan soms naar een bijna kookpunt, meer en meer wordt er van je geëist - vooral het uitgebreide administratieve gedeelte. Daar waar vroeger een secretaresse of assistente zich bezig hield met dat soort van zaken, wordt het nu gedeeltelijk door ons overgenomen. Neemt niet weg dat de diëtiste wekelijks nog langs komt, de sociale werkster, en een secretaresse. Het verschil is, vroeger genoten we van hun dagelijkse aanwezigheid, nu niet meer.

Je ziet het gebeuren, de job omschrijving: vooral flexibel zijn en ingrijpen - brandjes blussen - waar het kan….

Voor je het goed door hebt, ben je snel tot part time  sociale werkster, diëtiste, secretaresse, gepromoveerd, en verplegende…..tussendoor…en ik hou van mijn job! Aan de andere kant vraag ik me af hoe het verder zal gaan in ons beroepsveld…. Besparingen en meer winst maken…..

De stress van meer en meer regulaties opgelegd door de regering. De vergrijzing van de patiënten…en de bevolking…
CMS (center for medicare- medicaid services) bracht nieuwe richtlijnen uit, als je die niet volgt, riskeer je niet vergoed te worden…
Deze week nog meegemaakt, een van de patiënten klaagde dat bepaalde medicaties niet meer op de lijst staan of de 'co-pay' is sterk verhoogd. Sociale werkster ingeschakeld om het euvel op te lossen…

Gevolgen van de recessie vermoeden we... Een hele uitdaging voor ons! Want we willen de beste verzorging blijven geven.

Ik weet, dit is maar een kleine glimp van een groeiend probleem, vraag me af om men in België daar al mee te maken heeft.

Wens jullie een heel fijne week toe! 

Reinhilde

Reacties

8 augustus:

Beste Reinhilde,

Niet te vatten die toestanden in de VS. Nochtans al sinds 1969 in de literatuur aangeklaagd (zie “Het ziekenhuis” van Jan De Hartog, met een “Realistisch verslag van Amerikaanse toestanden in US ziekenhuizen, jaren voor deze situaties werden gefilmd door progressieve filmmakers”) en recenter ook in de medische thriller (mijn favoriete genre) “Trauma” (over wantoestanden met zorgverzekeraars) van Michael PALMER gelezen. De conservatieve domheid waar die beste Obama tegenop moet boksen, is zowel voor patiënten als voor de meeste zorgverleners nefast. Laat ons hopen dat het hier nooit zo ver komt! En dat we jullie vanuit het verre Vlaanderen kunnen steunen om een ander beleid te krijgen…

Met vriendelijke groeten,

Heidi Vanheusden,
Stafmedewerker NVKVV

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?