Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Medical marihuana
19 augustus 2013
Deze week ga ik over het gebruik van medical marihuana vertellen en de ervaringen met gebruikers binnen de kliniek waar ik werk.

Colorado was een van de eerste staten die het gebruik van Medical Marihuana (MM) toeliet via amendement 20 in 2000. In Boulder Co, werd recreational gebruik gestemd in 2012. De dagelijkse dosis van MM ligt bepaald bij wet, geen rookpartij in publieke plaatsen en geen bezit van meer dan 6 planten.

Onze patiënten zitten soms al aan zware tranquillizers voordat ze met MM beginnen. De complexiteit van hun ziekteproces en de gevolgen van o.a. neuropatie drijven hen naar het gebruik toe. Er wordt geadviseerd dat artsen MM mogen voorschrijven als het nodig is…. Zij zijn toch terughoudend om het gebruik te stimuleren. Volgens cijfers zijn er op elke 500 artsen slechts 2 of 3 artsen die voorschriften schrijven. Een bezoekje bij de arts wordt niet terugbetaald, een voorschrift kost je al snel tussen de $150 tot $300. 

Twee recente voorvallen deden zich voor met patiënten van onze dialysekliniek. Alle voorvallen gebeurden bij hen thuis.
Een was zo enthousiast tijdens zijn smoke sessie dat hij z'n zuurstofmasker aandeed met alle gevolgen van dien, een verbrand gezicht, enz….
Een andere patiënt viel uit zijn rolstoel bij het nuttigen van zijn 'space cake' gecombineerd met zijn marihuanapijp en brak zijn dijbeen. 
Feit is dat sommigen de MM combineren met de recreational marihuana. Dan frons je toch wel de wenkbrauwen. Tja, je vraagt je toch af of er niet meer controle moet zijn.….

Regelmatig vraag ik de patiënten of ze problemen met gebruik van MM hebben, ivm de dosis, toediening, gebruik, tijdstip van gebruik, enz....
Educatie gebeurd via de arts en ook door ons, het verplegend personeel.

In verband met de producten, variaties van marihuana, zal er nog veel reglementering nodig zijn, onder andere, de ingrediënten van producten voor recreatie- worden niet altijd vermeld….het is ook niet altijd duidelijk met wat voor bijproduct je te maken hebt. Meestal staan er geen waarschuwingen op de verpakking voor kinderen enz... 
De winkels (er zijn er veel in Boulder) mogen geen opzichtige reclame maken. Wat je daarentegen wel ziet is reclame in een wekelijks tijdschrift 'Weekly' genaamd. Onze bezoekers uit België kijken raar op als ze kortingsbonnen en publiciteit voor deze producten vinden.

MM gebruikers zijn verplicht om een identificatiepasje bij zich te hebben, want hun verbruik ligt hoger en de ziekteverzekering betaalt het. Het pasje moet regelmatig vernieuwd worden. Vooral als je van de ene naar de andere staat wil. Niet overal is MM gelegaliseerd….

Wat met patiënten die willen stoppen met MM? Die hebben te maken met bijwerkingen, ze staan in de DSM-5 Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders vermeld en erkend. Niet zo simpel dat afkicken, want er zijn niet alleen fysische maar ook psychische bijverschijnselen (zweten, irritatie, rusteloosheid, slaaploosheid, verlies van appetijt enz...). Het omgekeerde van wat verstokte marihuana gebruikers beweren. 

Mijn ervaring met MM is dat het adequaat werkt bij o.a. dialysepatiënten die bewust afscheid nemen. Daar heb ik wel ervaring mee, en het helpt hen gedurende die tijd. Ook in de palliatieve verzorging, is het algemeen geaccepteerd. Voor onze reguliere patiënten, we hebben nu zo'n 15% gekende gebruikers, schijnt het ook het beoogde effect te hebben.

Persoonlijk denk ik dat er toch nog wat werk aan de winkel is. Vooral in het evalueren van patiënten die in aanmerking komen voor MM. Wie mag het hebben en wie niet….en wat met kinderen? Moeten ze voor en door een panel geëvalueerd worden? Alle staten hebben een verschillend evaluatiemodel of werken er aan.

Hoe denken jullie Belgische verplegenden hierover? Of hoe pakken jullie het gebruik aan?

Wens iedereen een goeie werkweek toe! Geniet van de mooie momenten in het werkveld!

Groetjes uit Boulder, take care, 

Reinhilde 

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?