Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Hoe voelt het om in de VS patiŽnt te zijn?
Vorige week had ik een kleine ingreep aan mijn benen. Lasersurgery on varicoveins of het verwijderen van spataders per laser.

 

Via een reclame aanbieding van een lokaal ziekenhuis in de krant, kon je je benen gratis laten screenen (waarde $125).  Dergelijke reclame is heel gebruikelijk in de VS, en het heeft veel succes want Geneeskunde is business!
Tijdens de gratis consultatie deed een technicus een screening aan beide benen. Natuurlijk werd er iets gevonden - de kleppen van de vena safena werkten niet of bijna niet meer. De arts werd er bij gehaald en raadde me aan om er iets aan te doen. De lange werkuren, het voortdurend op de benen staan. Tja alles heeft een tol!

Ik was wel nieuwsgierig hoe het allemaal in zijn werk ging.
Om 7u  moest ik in het ziekenhuis zijn - met dank aan manlief. Er werd nog een ultrasound gedaan. Dan moest ik een valium 5mg nemen, een half uurtje wachten, en dan nog eentje net voor ze van start gingen.
Ik kreeg een bril opgezet aangezien het lasersurgery was.
De arts en zijn assistent gaven me uitleg hoe alles verliep. Het werd een interessante babbel, we maakten een vergelijking tussen België en Amerika. De eindconclusie was dat Amerika geen betere medische resultaten had.

De ingreep verliep zonder veel problemen, de prikjes met lidocaine waren niet zo erg, en het inschuiven van de katheter en daarna de laser, gaven niet veel ongemak. Na een uurtje waren beide benen onder handen genomen.
De steunkousen aan, en ik wipte van de tafel.

Hou je maar kalm vandaag, en rust wat, was het advies dat ik kreeg.
Toen ik thuis kwam belde ik naar de kinderen en het werk, om hen wat op hun gemak te stellen. Telefoontjes kwamen er van collega’s en supervisors, en waren een welkome afwisseling.
s Avonds heb ik gewoon gegeten. De volgende morgen kreeg ik een opvolgingstelefoontje, en ook een nieuwe afspraak om even te laten checken. Dan terug aan het werk met onmiddellijk een lange dag: 16u op de benen. Het viel wel mee want ik ben het ritme gewoon, en de arts gaf me het advies om zoveel mogelijk te bewegen!
Check up bezoekje is intussen gebeurd en alles is ok!

Het was een interessante ervaring om als verpleegkundige eens aan de andere kant te staan. Het maakt je bewust van de kwetsbaarheid van een patiënt.

Maar al bij al, viel het heel goed mee!

Zonnige groetjes uit de Rockies,

Reinhilde
24 januari 2014

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?