Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Koudegolf over Colorado: waar let je op bij het onderzoek van de patiŽnt?
De laatste dagen is het bijzonder koud geweest in onze staat: de buitenthermometer gaat tot -25C / -32C. Speciaal in deze tijd van het jaar geef ik bij een onderzoek extra aandacht aan de lichaamstemperatuur van patiŽnten.

Ik zie regelmatig patiënten met een begin van hypothermie. Dan informeer ik naar de verwarming in huis, of ze genoeg warme kledij hebben en of ze geen pijn of gevoelloosheid ervaren aan de tenen, de hielen,de  enkels en de onderbenen.

Ik inspecteer altijd de handen, de toppen van de vingers en de benen. De tenen mag ik niet onderzoeken. Dat is niet toegelaten door de state regulation. Hoe raar het ook klinkt. Ik kan alleen de tenen inspecteren als de patiënt zelf accidenteel de schoen en sokken uitdoet.

De sociale werkster wordt ingeschakeld, als de patiënt aangeeft dat er moeilijkheden zijn met de verwarming thuis.
Als patiënten in een nursing home wonen, zijn ze veilig. Vooral diegenen die in afgelegen  gebieden wonen krijgen extra aandacht. Soms zijn patiënten ongekend dakloos.

Momenteel heb ik een patiënt, die geen vaste woonplaats heeft. Die geef ik toch wel extra aandacht. Vrijdags krijgt hij het overschot van eten mee. Zo heeft hij toch eten voor de avond. Het is niet veel, maar ook de shelters geven deze tijd van het jaar extra warm eten.

Jullie zullen denken waarom is die nu zo voorzichtig met het controleren van de patiënten? Wel de reden is dat ik redelijk wat literatuur lees over health care en dialyse patiënten. Hieruit blijkt dat de zwakkeren die aan de dialyse zijn vaak over het hoofd worden gezien.
We willen niemand door de mazen van het net laten vallen.

Ik wens jullie een mooie werkweek toe! Stay warm!

Reinhilde
12/02/2014

 

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?