Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Bijscholen
Het was de afgelopen weken bijzonder druk in ons dialysecentrum. Toch kreeg ik de tijd om de bijscholing te volgen die binnen het bedrijf wordt aangeboden. We kregen een update in het nieuwe beleid en in de nieuwe procedures. Verder ging de bijscholing over hoe je omgaat met de verschillende culturen binnen je patiŽntengroep en personeelsgroep.

De onderwerpen die werden aangeboden waren interessant en uit het dagelijks dialyseleven gegrepen. Er was een bijdrage specifiek gericht naar de ondersteuning van leidinggevend personeel over het omgaan met cultuurdiversiteiten binnen het personeel.
De aanpak en begeleiding naar de verschillende patiëntengroepen was gevarieerd.
In de cursus kregen we een paar casussen voorgeschoteld. Verdeeld in groepjes losten we die samen op. Het was soms heel grappig en er werd wat afgelachen.

Een voorbeeldje. Je benadert een Native American (Indiaan) anders dan een Hispanic, African American, Asian Americans, etc. Bij de ene kijk je hen aan en bij de andere kijk je weg. Alles werd in beeld gebracht door verschillende voorbeelden. Hoe gaat de patiënt om met pijnbeleving, de veranderde levenssituatie door dialyse, de symptomen van ziekten, en de voorgestelde therapieën. Ook het voedingspatroon van de verschillende culturen werd nader bekeken. Het is van belang dat we weten hoe men in de verschillende culturen het dialysedieet ervaart en of ze in staat zijn om zich aan het dieet te houden.

De onderwerpen waren zeer gevarieerd. Ik was blij dat ik kon deelnemen. Het was een verfrissende ervaring en toen de twee opleidingsdagen voorbij waren was  iedereen terug paraat om er in te vliegen, met frisse energie!

Ik weet dat er al veel studies waren over omgaan met verschillende culturen.
Ik vraag me af of jullie daar ook informatie en educatie over krijgen?


Groetjes uit de Rockies,

Reinhilde

 

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?