Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Studeren in Amerika…een prijzig avontuur!
Studeren is hier big business! Hoe meer vakken je volgt, hoe meer je moet betalen.


Het totale prijskaartje voor mijn opleiding tot nurse practioner zal ongeveer $50 000 zijn. Ik moet immers een pak vakken herdoen omdat ze niet aan de Amerikaanse eisen voldoen. Ik mag wel verder werken onder mijn licentie, want die behoud ik hoe dan ook.

Een woordje uitleg.
Wil je een licentie krijgen om te werken als verpleegkundige, dan wordt de gevolgde verpleegopleiding geëvalueerd door de board of nursing (in mijn geval van Denver). Zij concludeerden dat mijn opleiding voldoende was om te werken als registered nurse.  Als je door de Board bent geëvalueerd, moet je uiteraard een examen afleggen, iets wat vele verpleegkundigen een nachtmerrie bezorgt. Dit examen gaat over de leerstof die ze over 2 jaren opleiding zagen. Hiervoor heb ik 6 maanden gestudeerd. Gelukkig was ik onmiddellijk geslaagd (35% slaagt niet) .

Om als nurse practioner te werken, moet ik nu een bachelor halen naar Amerikaanse normen. Mijn opleiding werd geëvalueerd door de university of Colorado. Voor hen moet ik volgende vakken terug afleggen:  psychologie 2 reeksen (ik was vrijgesteld doordat ik een opleiding in de gezinswetenschappen volgde), antropologie, opology, statistiek, english writing, public speaking. Tot mijn grote frustratie kreeg ik hierbij niet veel uitleg. De voorbije week heb ik bericht gekregen om de resultaten van mijn Belgische verpleegopleiding door te sturen naar een andere college die graag een evaluatie wil maken.  Het is een katholieke privé universiteit, misschien zijn zij wat milder in hun  beoordeling.

Eens je aanvaard bent als registered nurse, krijg je een licentie. Die moet ik om de  twee jaar laten vernieuwen, kostprijs $120.  Doordat ik een licentie heb, mag ik als enige verpleegkundige in een setting werken. Alle lager geschoolde personeelsleden werken onder mijn licentie, zoals je in Belgie onder de licentie van een arts werkt. Als er geen verpleegkundige aanwezig is op dienst, mag er niets gebeuren. De verantwoordelijkheid is groot en ik vraag me af of dat in België ook zo is.

Deze semester is voor de helft voorbij en ik moet eerlijk bekennen dat het tot nu toe goed meeviel. De weekends en mijn vrije dagen zijn gevuld met taken, projecten, opzoekingen enz. Ik leer ook hoe ik de computer optimaal kan gebruiken en hoe ik een „pecha kucha” presentatie moet maken.
Mijn collega’s en patiënten volgen mijn vorderingen. Ze vinden het wel spannend dat hun verpleegkundige terug op de schoolbanken zit. Ook voor de jonge collega’s werkt het aanstekelijk. Een van de technicians is nu ook ingeschreven om de verpleegopleiding te beginnen in januari. We moedigen mensen aan die zich verder in het domein van de verpleegkunde willen bekwamen.

Mijn belangrijkste werk blijft mijn job. We bereiden ons voor op de komende winter en alle patiënten kregen hun griepvaccinatie. De pneumoniavaccinaties zijn lopende. We verwachten een pak bezoekers met Halloween en Thanksgiving. Maar dat is geen probleem. We zijn die routine gewoon.
Tot zover een update vanuit de VS ! De herfst is binnengewandeld, vorige nacht was er een een winterprik: hogerop is er al sneeuw en het eerste skistation is open.


Ik wens jullie een mooie week toe!
Groetjes van Reinhilde

 

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?