Reinhilde Seutin
is clinical nurse manager
van een dialysecentrum van DaVita in Boulder, Colorado
in de Verenigde Staten.
 

Dialysekliniek en sociale marketing: hoe onderscheid je je van de anderen?

Reeds de ganse week sneeuwt het hier. We mogen niet klagen, want aan de Oostkust hebben ze al enkele meters meer gekregen. Met alle gevolgen van dien: huizen die het begeven, patiënten die niet weggeraakten uit ziekenhuizen of patiënten die geen ziekenhuizen of poliklinieken konden bereiken enz..
In Boulder staan sneeuw en vrieskou dagelijks op het menu tijdens de winter . Wat betekent dit voor onze patiënten?

We hebben veel oudere patiënten,  velen zijn in de zeventig of tachtig. Ze zijn altijd zo dapper en ze slaan zich overal door. Toch zie ik hier en daar een patiënt zijn/haar behandeling overslaan. Het weer speelt de hoofdrol. 

Het team kreeg gisteren een briefing hoe we dit best aanpakken. Onze patiënten zijn vooral bejaarden en de meesten studeerden of werkten in onze stad en niemand wil naar een nursing home!
Wanneer we de patiënten onderzoeken of vragen stellen, trachten we door hun verhalen te weten te komen hoe ze het thuis stellen. Werkt de verwarming voldoende? Hebben ze genoeg voedselvoorraad? Hoeveel maaltijden gebruiken ze dagelijks? Is er bezoek van de kinderen of is er een vorm van sociale controle? En soms hoor je dat er iets niet werkt, of dat er een tekort is. Dan ondernemen we zo snel als mogelijk actie samen met de sociale werkster. Het sociale netwerk is hier goed uitgebouwd, ook al denkt iedereen overzees dat dat niet zo is. 
De komende dagen gaat het verder sneeuwen, en om de grijze en witte eentonigheid wat te doorbreken, zoeken we naar mogelijkheden om onze patiënten aangenaam bezig te houden terwijl ze aan hun dialysetoestel liggen. We hebben het wekelijkse ontbijt op vrijdag dat ik zelf opstartte, maandag filmdag met wat pop corn, …

Misschien klinkt het voor jullie wat gek dat verpleegkundigen zich hier mee bezig houden. Maar hier moet je je als dialysekliniek onderscheiden van de rest, en het allemaal wat meer aantrekkelijk maken. Bij de volgende teammeeting zullen we het er zeker over hebben!

Groeten uit Boulder

Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?