je bent hier:
NIEUWS NIEUWS
Actua 7-02-2019
Krijg je er (ooit) een collega bij?
 
Aangemaakt op: 2019-02-06
Het NVKVV stuurde 2 onderzoeksvragen over personeelsnormen naar het Kenniscentrum, met resultaat

Op de dag van de verpleegkunde op 12 mei 2018 trok het NVKVV aan de alarmbel over de werkdruk bij verpleegkundigen. Als beroepsorganisatie schreef het NVKVV een projectoproep voor het KCE uit met de formulering van twee onderzoeksvragen: een eerste over de herziening van de financiering van de verpleegkundigen in de acute ziekenhuizen, een volgende over de herziening van de financiering van de verpleegkundigen in de woonzorgcentra. De eerste vraag heeft het KCE meteen opgenomen, de tweede volgt verder dit jaar. 

De verpleegkundige omkadering in de acute ziekenhuizen
Tien jaar na de RN4CAST-bevraging (Registered Nurse Forecasting) in 2009, neemt het Federaal Kenniscentrum (KCE) die studie weer op om de evolutie van de verpleegkundige omkadering in de acute ziekenhuizen in kaart te brengen. De studie legde toen de aandacht op de belangrijke rol van verpleegkundigen bij het leveren van kwaliteitsvolle zorg. In de voorbije tien jaar verkortte de ligduur in de acute ziekenhuizen nog meer en verouderde de patiëntenpopulatie. Het NVKVV stelde zich de vraag of die tien jaar oude gegevens nog actueel genoeg zijn om als basis te dienen voor beleidsbeslissingen en voor het bepalen van de verpleegkundige personeelsnormen op acute afdelingen? 

Een studie in drie delen
De studie bestaat uit drie delen. Een eerste deel omvat een herhaling van de RN4CAST enquête van 2009 bij verpleegkundigen op verpleegafdelingen interne geneeskunde en heelkunde in de Belgische acute ziekenhuizen. In december 2018 ontvingen de directies van de Belgische acute ziekenhuizen een uitnodiging om verpleegkundigen uit hun ziekenhuis opnieuw te laten deelnemen aan de online bevraging. Kreeg jij recent de vraag van jouw directie, neem dan zeker deel aan deze studie, of informeer anders zelf bij je afdelingshoofd. Je antwoorden worden anoniem verwerkt en je helpt de onderzoekers in de evaluatie van je werkomgeving zoals werkrelaties, jobtevredenheid, perceptie over de kwaliteit van zorg en werkbelasting. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. 

In een tweede deel worden de VG-MZG (Verpleegkundige Gegevens in de Minimale Ziekenhuisgegevens) geanalyseerd om de evolutie in verpleegkundige personeelsinzet en intensiteit van verpleegkundige zorgen tussen 2008 en 2015 te evalueren. Die analyses worden uitgevoerd op de verpleegafdelingen interne geneeskunde, heelkunde, geriatrie en intensieve zorgen. 

In een derde deel wordt een internationale vergelijking uitgevoerd om te leren van de buitenlandse beleidsmaatregelen, om zo een veilige verpleegkundige personeelsomkadering te garanderen.

Resultaten
De resultaten van deze studie zullen gebruikt worden om aanbevelingen over de verpleegkundige personeelsinzet in de Belgische acute ziekenhuizen uit te werken. Een adequatere inzet van voldoende en goed opgeleide verpleegkundigen en een hogere kwaliteit van de werkomgeving, verbeteren immers de patiëntenervaringen en verminderen het aantal ziekenhuisoverlijdens. Samen met jou kijkt het NVKVV nu al uit naar de resultaten van deze studie en wat ze voor iedere verpleegkundige op de werkvloer kunnen betekenen. Krijg je er ooit een collega bij? Wij pleiten en duimen er voor!

De onderzoeksequipe
Voor deze studie werkt het KCE samen met de onderzoeksequipe van prof. dr. Walter Sermeus en dr. Luk Bruyneel (Leuvens Instituut voor GezondheidszorgBeleid, KU Leuven.

Meer informatie vind je HIER

Terug naar overzicht
Geef uw Gebruikersnaam en Paswoord.
Gebruikersnaam
Paswoord
Blijf ingelogd
Paswoord vergeten?