Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

"Bedankt om je te laten vaccineren"

Eerste coronavaccins in ons land toegediend.

Je moet een mondmasker dragen, maar geen handschoenen. Je moet eerst fysiologisch water toevoegen aan de flacons en de vloeistof dan optrekken in vijf dosissen. En je moet 15 minuten observeren voor bijwerkingen. Dat staat in het gedetailleerde draaiboek van de overheid voor de grootschalige coronavaccinatie. Ook in de procedure: wie zich laat inenten daarvoor nadrukkelijk bedanken.

De “eer” voor het eerste coronavaccin is weggelegd voor Puurs-Sint-Amands. Meer bepaald voor de 96-jarige Jozef Hermans in het woonzorgcentrum Sint-Pieter. Geen toevallige keuze. Enkele kilometers verderop, bij Pfizer, wordt het vaccin geproduceerd. “Toch is de procedure een stuk complexer dan bij een jaarlijkse griepprik”, weet Ann-Marie Morel, voorzitter van Zorgbedrijf Klein-Brabant. “Vooral omdat er een extra handeling in het draaiboek staat: de flacons eerst aanlengen en dan verdelen in verschillende vaccins. Ze worden gekoeld bewaard en moeten na het optrekken binnen de twee uur worden toegediend. Timing is dus cruciaal.”

Ann-Marie Morel is zelf arts. Longarts om precies te zijn. De ideale persoon om de procedures en de keuzes daarbij toe te lichten dus. Zoals extra alert zijn voor reacties op de werkzame stoffen. “Natuurlijk geldt dat ook bij een jaarlijks griepvaccin. Alleen kan je beter inschatten wie al dan niet gaat reageren op iets wat elk jaar gegeven wordt. De vaccins worden natuurlijk waar nodig aangepast, maar de werkzame stoffen zijn grotendeels dezelfde. Dit vaccin is compleet anders. Het zijn namelijk geen geïnactiveerde virussen die toegediend worden, maar een deel van het genetisch materiaal van het virus.  Het draaiboek spreekt over 15 minuten observeren. In ons woonzorgcentrum hebben we dat uitgebreid tot 30 minuten, kwestie van zeker zijn.”

In WZC Sint-Pieter nemen de huisartsen graag de inenting van hun vaste patiënten op zich. De CRA-arts springt bij waar nodig. “In het woonzorgcentrum hebben we 90 bewoners”, zegt Morel. “Dat is te managen met een paar artsen. Maar het draaiboek is ook voorzien op het inschakelen van verpleegkundigen. Wanneer we naar een grootschalige vaccinatie van de algemene bevolking gaan, zullen zij onmisbaar zijn om alles vlot te laten verlopen. Gelukkig is er goede communicatie en vlotte samenwerking tussen de verschillende zorgschakels. Ook na een al lastige periode staat iedereen klaar om gemotiveerd aan de slag te gaan.”

De vaccinatieprocedure van het NVKVV staat specifiek vermeld op de website laat-je-vaccineren van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om zorginstelling klaar te stomen voor de vaccinatie.