Nieuws NVKVV
Terug

Virtuele portefeuille voor vergoeding stomamateriaal

De vergoeding verandert op 1 april 2021

Vanaf 1 april 2021 verandert de manier waarop stomamateriaal vergoed wordt. Het huidige systeem van een maximumaantal af te leveren stuks per product stopt en wordt vervangen door een virtuele portefeuille op maat van de patiënt. Er geldt een overgangsfase van 1 januari tot en met 31 maart 2021.

In het nieuwe systeem krijgt de patiënt een virtuele portefeuille met een budget om daarmee het nodige materiaal te bestellen bij de bandagist. Dit geeft de patiënt meer keuzevrijheid en laat hem toe de producten te bestellen die hij nodig heeft voor zijn specifieke zorgen. Er komt ook een derdebetalersregeling: zolang de producten op de lijsten van het RIZIV staan, hoeft de patiënt ze zelf niet te betalen.

De bestelde materialen worden door de bandagist persoonlijk afgeleverd. Het budgetprofiel wordt bepaald door de arts op basis van de specifieke noden van de patiënt. Het is dus heel normaal dat de budgetten verschillen van patiënt tot patiënt. 

Vlotte overgang

De portefeuille is 3 maanden geldig en wordt aan het begin van elk trimester opnieuw aangevuld. Het geld dat op dat moment nog in de portefeuille zit, kan niet overgedragen worden naar het nieuwe trimester. Het budget in de virtuele portefeuille kan ook aangepast worden op doktersvoorschrift. 

Tijdens de overgangsperiode van 1 januari tot en met 31 maart 2021 kan de patiënt bij de huisarts een nieuw voorschrift vragen. Hiermee opent hij zijn virtuele portefeuille. Na 1 april 2021 kan je met oude voorschriften geen nieuw materiaal meer bestellen.

De volledige voorwaarden lees je op de website van het RIZIV en de communicatie van VLAS