Nieuws NVKVV
Terug

Hoe Defensie ons tijdens deze pandemie uit de nood hielp

Op logistiek en medisch vlak

Zorgnet Icuro publiceerde een artikel in Zorgwijzer over de bijstand van Defensie in de zorg tijdens de pandemie. Zowel op logistiek als medisch vlak ondersteunden ze ziekenhuizen en woonzorgcentra. “De druk was groot en we moesten flexibel zijn, maar we blikken er met voldoening op terug”, zegt Luitenant-kolonel en NVKVV-lid Luc Gryson.

Defensie ondersteunde maar liefst 99 verschillende woonzorgcentra met zorg- en verpleegkundigen, maar ook met technisch personeel. Sommige opdrachten duurden enkele weken, andere lopen tot op vandaag nog door. “Dat vroeg heel wat flexibiliteit en was fysiek en psychologisch behoorlijk zwaar”, zegt Luc Gryson in een interview aan Zorgnet Icuro. “Onze mensen zijn moeilijke situaties gewoon, maar dit was totaal buiten hun comfortzone. Een woonzorgcentrum is niet de traditionele habitat van een militair. We ontvingen veel positieve reacties en blikken met grote voldoening terug.”

Daarnaast hielp Defensie ook drie ziekenhuizen in Luik, Charleroi en Brussel met noodvleugels om niet-intensieve zorg te bieden aan covidpatiënten. Ook het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek bleef geopend. Daar werd gefocust op de specialisatie in brandwonden en werd geen covidafdeling geopend. 

En ook nu blijft het leger actief helpen. Ze zijn betrokken in de taskforce vaccinatie met mobiele vaccinatieploegen en vaccinatiecentra op hun domeinen. “We hopen dat de voorbije periode zal bijdragen tot een positiever imago van Defensie”, zegt Gryson nog.

Het volledige artikel lees je in Zorgwijzer Magazine.