Nieuws NVKVV
Terug

Gezocht: verpleegkundigen in woonzorgcentra

Voor onderzoek VUB/UAntwerpen

De end-of-life care research group van de VUB zoekt samen met Universiteit Antwerpen verpleegkundigen die werken in een woonzorgcentrum om te bevragen over de stopzetting van medicatie bij bewoners en hoe zij die stopzetting ervaren.

Verpleegkundigen in WZC worden vaak geconfronteerd met bewoners die belast worden met veel medicatie. Vaak krijgen ze medicatie die onnodig is, veel nadelen bevat of moet compenseren voor de nadelen van de andere medicatie. Het stopzetten van medicatie kan hier mensen helpen om hun levenskwaliteit te verhogen. 

In de praktijk is stopzetten niet altijd eenvoudig en kan dit gepaard gaan met allerlei uitdagingen. Voor ons project willen we de helpende factoren en belemmerende factoren bij het stopzetten van die medicatie in kaart brengen om zo verpleegkundigen en andere zorgverleners verder te helpen. 

Verpleegkundigen spelen hier een belangrijk rol bij aangezien zij vaak de aanzet doen tot stopzetten en de opvolging. Zij geven ook vaak een stem aan de patiënt. We zouden verpleegkundigen dan ook graag die stem geven en kijken wat zij als uitdagingen en belangrijke factoren ervaren bij die stopzetting. 

Werk jij als verpleegkundige in een woonzorgcentrum en wil je meewerken? Reken op een uurtje van je tijd en registreer je via deze link