Nieuws NVKVV
Terug

Peersupport voor ziekenhuisverpleegkundigen

Onderzoeksproject Karel de Grote Hogeschool

Het Expertisecentrum Zorgstroom aan de Karel de Grote Hogeschool start we een onderzoek rond emotionele ondersteuning onder de vorm van peersupportgroepen (PSG) bij ziekenhuisverpleegkundigen. Een concept dat eerder al uitgebouwd werd voor Antwerpse vroedvrouwen. 

In samenwerking met het werkveld wil het Expertisecentrum Zorgstroom dit concept nu aanpassen aan verpleegkundigen. Het is een waardevolle ondersteuning, vooral in covidtijden. Het onderzoek toonde aan dat dit preventief werkt tegen emotionele overbelasting en burnout en om turnover te verminderen. 

Het project loopt van september 2021 tot 2023. Input vanuit de praktijk is essentieel om de PSG voor ziekenhuisverpleegkundigen op maat te kunnen ontwikkelen. Daarom stapt onder meer het NVKVV mee in dit project. Het Expertisecentrum vraagt input vanuit verpleegkundige ervaringen en noden. Zoals bijvoorbeeld ondersteuning bij rekrutering of logistieke ondersteuning voor inrichting PSG, verspreiden van het onderzoek, valkuilen, bestaande initiatieven en instanties, interessante stakeholders in eigen netwerk aanbrengen, ideeën rond implementatie van PSG in het ziekenhuis, …

Meer informatie volgt later.