Nieuws NVKVV
Terug

Patient Empowerment vzw lanceert zorgcampagne ‘Elke stap zet je samen’

Nog tot eind dit jaar

Van 27 oktober tot het einde van het jaar loopt in de Vlaamse zorgsector de verbindende campagne ‘Elke stap zet je samen’, op initiatief van de jonge vzw Patient Empowerment. Meer dan 50 zorgorganisaties in de ziekenhuissector, de geestelijke gezondheidszorg en de eerste lijn nemen deel en hangen affiches op en publiceren boodschappen op hun digitale kanalen.

De campagne ‘Elke stap zet je samen’ heeft een verbindende en positieve boodschap. Voorzitter prof. Edgard Eeckman: “Ons zorgsysteem is veel te gefragmenteerd en in silo’s georganiseerd. De ervaring en de beleving van de patiënt is dat niet of veel minder. Dat vraagt een andere manier van werken binnen de zorg én hogere betrokkenheid van de zorgvragers. Die moeten niet alleen aan het stuur van hun zorg kunnen zitten, maar ook meedenken en meebouwen aan een nog beter zorgsysteem. Daartoe moeten ze gesterkt – geëmpowerd – worden”.

Patient Empowerment kan gedefinieerd worden als het proces dat leidt tot een gelijkwaardige relatie zorgvrager-zorgverstrekker. De zorgvrager houdt dan controle of een gevoel van controle over zijn/haar zorgproces. Het (gevoel van) autonomieverlies dat een mens ondergaat door ziek te worden, moet tot het strikte minimum worden beperkt. Daar zorgen de zorgvrager, de zorgverstrekker, de zorgorganisatie en het zorgsysteem samen voor. Dat is de basisboodschap van de campagne ‘Elke stap zet je samen’.

De campagne wordt ondersteund via affiches, media-aandacht en sociale media. Ze loopt vanaf 27 oktober tot eind van het jaar. Het startsein wordt gegeven op het eerste Patient Empowerment-zorgsymposium op 26 oktober.