Nieuws NVKVV
Terug

Radicaal hertekenen van zorgberoepen

Rapport van Voka

De juiste medewerkers vinden is de topprioriteit in de welzijns- en zorgsector. Er is geen schaarste, wel een tekort. Nochtans vormen zorg en welzijn 20% van de totale tewerkstelling in Vlaanderen. In een nieuwe Voka Health Community Paper wordt dieper ingegaan op taakdifferentiatie, taakverschuiving en hun impact op opleiding en onderwijs.

De paper “Radicaal hertekenen van zorgberoepen” doet ook 10 concrete aanbevelingen die kunnen leiden tot een fundamentele verbetering van personeelsinzet in welzijn en zorg. Zo pleiten de auteurs voor het invoeren van de zorg- en leerladder, maar ook voor meer flexibilieit en voor administratieve, logistieke, hygiënische en huishoudelijke ondersteuning zodat zorgprofessionals zich kunnen focussen op hun kerntaken. 

Er moeten ook doorgedreven interdisciplinaire teams en opleidingen komen, samen met de implementatie van flexibele carrièrepaden en hybride jobs en een versoepeling van wetten en CAO’s. Tot slot moeten opleidingen en levenslang leren gestimuleerd worden. Onder meer door het voorzien van modulair en competentiegericht leren.
 
De volledige paper raadpleeg je hier. Er is ook een samenvatting beschikbaar.