Nieuws NVKVV
Terug

Covidtesten via testcode of zelfevaluatie tool

Huisartsen overbevraagd

Huisartsen worden overspoeld met vragen over covidtesten. Het regeringscommissariaat Corona lanceert enkele maatregelen die de werkdruk doen dalen zodat huisartsen meer tijd overhouden voor de reguliere zorg.

Mensen die een hoogrisicocontact hadden, wachten een testcode af. Die ontvangen ze via telefoon, sms of e-mail. Mensen die symptomen van COVID-19 vertonen, kunnen online nagaan of ze zich al dan niet moeten laten testen en of ze hun huisarts moeten raadplegen. 

Hoogrisicocontacten

Meteen naar de huisarts bellen is dus niet nodig. Als je een hoogrisicocontact had, heeft die persoon je gegevens doorgegeven aan de contactopvolging. Zij verwittigen jou van dit contact en bezorgen je een testcode waarmee je een afspraak kan maken in een testcentrum.

Ben je al op de hoogte dat je een hoogrisicocontact had? Vraag die persoon dan om aan de contactopvolging je gegevens te bezorgen zodat ze je de code kunnen doorsturen. Bel dus niet naar je huisarts en beperk je contacten zoveel mogelijk. Je kan intussen ook een zelftest afnemen. Al vervangt deze geen PCR-test.

Zelftest positief

Is je zelftest positief, ga dan in quarantaine tot je een PCR-test kan laten afnemen. Breng in dit geval zelf de contactopvolging op de hoogte. Dat kan via het nummer 02 214 19 19. Je contacteert hen ook wanneer je een corona alert krijgt op je smartphone.

Zelfevaluatietool

Voortaan kunnen mensen die symptomen (hoesten, koorts, keelpijn, hoofdpijn, smaak- of reukverlies, …) anoniem en via een eenvoudige tool nagaan of ze zich moeten laten testen. Als dit het geval is, kan je zelf een testcode aanmaken waarmee je langs kan gaan bij een testcentrum, labo of apotheek. Personen die een hoger risico lopen (zwangere vrouwen, mensen met diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, …) raadplegen best eerst hun arts.

Apotheek

Terugkerende reizigers met op zonder symptomen zullen binnenkort terecht kunnen in de apotheek voor hun coronatest.