Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Alles op alles voor de vierde golf

Persbericht Wit-Gele Kruis

Ook de thuisverpleging kraakt onder de vierde coronagolf. De effecten die we in de hele maatschappij zien, tekenen zich ook af binnen het Wit-Gele Kruis, de grootste organisatie voor thuisverpleging in Vlaanderen. Ze krijgen steeds meer besmette patiënten in zorg en de afgelopen week meldden ook steeds meer medewerkers zich afwezig.

Zorg onder druk
Stef Peeters, directeur zorgbeleid bij het Wit-Gele Kruis van Antwerpen: “We doen er alles aan om onze zorg verder te zetten. De laatste dagen stellen we echter een exponentiële toename vast van het aantal preventieve quarantaines van medewerkers na hoogrisicocontacten in de privésfeer. Daarom hebben we onze collega’s nu ook opgeroepen om alle niet-noodzakelijke privé-contacten te vermijden. Daarnaast krijgen we ook steeds meer besmette patiënten in zorg. Ook dit brengt continu aanpassingen in de zorgplanning met zich mee. Want de veiligheid van onze patiënten staat natuurlijk altijd voorop. Dit alles zet in ieder geval veel druk op de organisatie van onze zorg. In sommige regio’s mag er geen enkele verpleegkundige meer ziek vallen. Anders lopen we het risico dat we hier en daar zorg moeten afbouwen. En dat is net wat we hoe dan ook willen vermijden.”
 
Niet-noodzakelijke privé-contacten vermijden
Annemie Serneels, thuisverpleegkundige en referentieverpleegkundige palliatieve zorg van Wit-Gele Kruisafdeling Lier: “Dit weekend ontvingen we inderdaad een berichtje van onze directie met de vraag om ook privé extra voorzichtig te zijn om zo de zorg voor onze patiënten te kunnen blijven waarborgen. Eerlijk gezegd was ik sowieso al extra voorzichtig. Ik kies voor evenementen die buiten doorgaan of ik ga wandelen. Dat is een reflex die nu best iedereen zou hebben, verpleegkundige of niet. Wij nemen tijdens de zorg sowieso alle mogelijke preventieve maatregelen om onze patiënten te beschermen, maar je wilt als verpleegkundige geen enkel risico nemen omdat je met erg kwetsbare mensen werkt. En je wilt natuurlijk ook niet ziek vallen. Anders moeten collega’s voor je inspringen.”

Al sinds start pandemie onder zware druk
De thuisverpleegkundigen staan al sinds de start van de pandemie onder zware druk. Ze hebben vanaf dag één ondersteuning geboden in de woonzorgcentra toen deze overspoeld werden tijdens de eerste golf. Ze zijn tot op de dag van vandaag actief in triagecentra voor COVID-testings en in de vaccinatiecentra. Ze deden en doen dit alles naast hun job als thuisverpleegkundige. Annemie: “Ik heb in de eerste golf samen met een collega een cohortronde gereden waarop we enkel besmette patiënten verzorgden, ik heb COVID-testings gedaan in het triagecentrum van Lier en ik ben nog steeds actief in het vaccinatiecentrum van Lier. Ik heb er zo’n 300 vaccinatoren opgeleid en we zijn nu volop bezig met het zetten van derde prikken. Het voorbije anderhalf jaar is erg intens geweest, maar ik haal daar ook voldoening uit. Thuisverpleging is al een heel gevarieerde job, en deze extra opdrachten maken mijn job alleen maar boeiender.”

Onhoudbaar
Stef: “We zijn ontzettend blij met de gigantische betrokkenheid en het doorzettingsvermogen van onze medewerkers. Het is fantastisch hoe zij hiermee omgaan. Maar we hopen wel dat we deze coronagolf zo snel mogelijk weer onder controle hebben zodat ze terug op adem kunnen komen. De situatie zoals ze nu is, is op termijn onhoudbaar.”
 _______________
 
Meer info
Freya Janssen – verantwoordelijke communicatie en marketing
0494-57 92 57 - communicatie@wgkantwerpen.be  
Wil je in contact komen met Stef Peeters of Annemie Serneels voor extra vragen, geef dan gerust een seintje.

Bijlage
Copyright foto: Wit-Gele Kruis van Antwerpen