Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Nederland en onze verpleegkundigen

Radio-interview met NVKVV op NPO1

Het tekort aan verpleegkundigen manifesteert zich overal, zowel in België als in Nederland. Bij onze noorderburen wordt dan ook actief gezocht naar Belgische verpleegkundigen die er aan de slag willen gaan. Het NVKVV mocht dinsdag uitleg geven in het programma Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. Beluister hier het radiofragment. 

Als de tekorten aan zorgpersoneel groter worden, wordt de concurrentie ook groter. In steden en gemeentes aan de Nederlandse grens zien we wel vaker dat Belgische verpleegkundigen soms bij de buren gaan werken. Dat is historisch altijd zo geweest. Maar vandaag zijn er zo weinig verpleegkundigen beschikbaar, dat elke verpleegkundige die weg gaat, een directe impact heeft op een zorginstelling. 

Loonvoorwaarden aantrekkelijker? 
Of de lonen effectief hoger zijn in Nederland, hebben we niet onderzocht. Die zijn net zoals in België vastgelegd aan de hand van barema’s. Waar werkgevers wel meer vrij spel hebben en mogelijks het verschil maken, zijn de extralegale voordelen. “Maar elke euro kan je maar één keer uitgeven. Geef je die aan extra loonvoorwaarden voor het personeel, dan kan je die niet verder investeren in de instelling”, zegt algemeen coördinator van het NVKVV Ellen De Wandeler aan NPO Radio 1. “In België namen de Federale en Vlaamse overheden in 2020 initiatieven voor hogere lonen alsook extra budget voor bijkomende personeelsaanwerving dat de werkdruk significant moet verlagen. Al zijn die effecten nog niet altijd meteen voelbaar op de werkvloer.”

Braindrain tegengaan
Belgische verpleegkundigen zijn erg gewild omdat ze hoogopgeleid en vaak ook gespecialiseerd zijn. Hierdoor zijn ze makkelijker inzetbaar. Maar zo verliezen we ook de kennis van deze verpleegkundigen in België, wat ook een ethisch vraagstuk op tafel brengt. “In ons land brengt de Federale Planningscommissie het aantal verpleegkundigen die jaarlijks met een buitenslands visum in ons land tewerk worden gesteld in kaart. Zo lezen we uit deze cijfers af dat slechts 30-50% van de buitenslandse verpleegkundigen na 5 jaar nog actief is in ons land”, zegt Ellen De Wandeler nog. “De investeringen die Nederlandse werkgevers dus doen in Belgische werknemers renderen mogelijks niet op lange termijn. Daarom roepen we Nederland op om net zoals in Vlaanderen initiatieven te nemen om meer mensen naar de opleiding verpleegkunde te krijgen en zo de tekorten aan te pakken.”