je bent hier:
nn INFORMATIE BORSTVOEDING
Eerste certificaat ‘borstvoedingsvriendelijke organisatie’
Het Geboortehuis van Geel ontving op 22 mei 2008 als eerste in Vlaanderen het certificaat 'borstvoedingsvriendelijke organisatie’. Dit kwaliteitslabel werd in opdracht van Kind en Gezin uitgewerkt door het Expertisecentrum Kraamzorg ‘De Bakermat’.

Het label wordt uitgereikt aan organisaties die werkzaam zijn in de maatschappelijke gezondheidszorg, die voldoen aan een kwaliteitsstandaard en aan internationale criteria voor de zorg voor en de begeleiding van borstvoeding.

Primeur in Vlaanderen

Het certificaat ‘borstvoedingsvriendelijke organisatie’ werd  opgemaakt in samenwerking met de Stichting Zorg voor Borstvoeding uit Nederland en volgens de internationale criteria van Unicef Verenigd Koninkrijk (Engeland). De Bakermat heeft deze criteria in opdracht van Kind en Gezin hertaald naar de Vlaamse maatschappelijke gezondheidszorg.

Een ‘Borstvoedingsvriendelijke Organisatie’ voldoet aan de volgende 7 punten:
1. Er is een borstvoedingsbeleid op papier dat standaard bekendgemaakt wordt aan alle medewerkers.
2. Alle betrokken medewerkers leren de vaardigheden aan die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van dat beleid.
3. Alle zwangere cliënten/patiënten worden ingelicht over het belang en de praktijk van het geven van borstvoeding.
4. Vrouwen die borstvoeding geven, worden daarin gestimuleerd en ondersteund.
5. Aan vrouwen die borstvoeding geven, wordt uitgelegd dat het kind tot de leeftijd van ongeveer zes maanden over het algemeen geen andere voeding nodig heeft dan moedermelk en dat de borstvoeding gecombineerd met andere voedingsmiddelen, daarna kan worden voortgezet zolang moeder en kind dat wensen.
6. Er wordt voorlichting gegeven over de mogelijkheden van het combineren van borstvoeding met werk (of studie) buitenshuis.
7. Er worden contacten onderhouden met andere organisaties en zorgverleners en de ouders worden verwezen naar borstvoedingsorganisaties.

Waarom een kwaliteitslabel?

Voor de ziekenhuissector bestaat al enkele jaren een kwaliteitslabel, namelijk het ‘Babyvriendelijk Ziekenhuis Initiatief’, dat wordt uitgereikt door het Federaal Borstvoedingscomité. Tot nu toe hebben 13 ziekenhuizen dat label gekregen. Voor de dienstverlening in de eerstelijnszorg, zoals bv. kraamzorg bestond in Vlaanderen nog geen kwaliteitslabel. En zo belangrijk als een goede start van de borstvoeding in het ziekenhuis is, zo belangrijk is een degelijke begeleiding bij borstvoeding wanneer mama’s er thuis alleen voorstaan. Dat geldt ook op het moment dat ze het werk hervatten.
De pasbevallen mama en haar partner krijgen van alle kanten advies over borstvoeding. Enerzijds van de huisarts, de kinderarts of Kind en Gezin, anderzijds van familie, vrienden of collega’s. Ook tijdschriften en internet worden geraadpleegd. Dat maakt het moeilijk om de broodnodige én eenduidige begeleiding in de eerstelijnszorg te organiseren en consequent aan te houden. Onderzoek bevestigt bovendien dat professionele zorgverstrekkers heel wat tegenstrijdige adviezen geven.

Waarom borstvoeding stimuleren?

• Borstvoeding is de optimale voeding voor kinderen en zou minstens tot de leeftijd van 6 maanden exclusief moeten zijn en daarna gecombineerd moeten worden met vaste voeding zolang moeder en kind dat wensen. Dit wordt niet alleen aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), maar ook door Kind en Gezin en door het Actieplan voeding en beweging van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG).
• Borstvoeding biedt heel wat voordelen, zowel voor de baby als voor de moeder, voor onze gezondheidszorg en voor het milieu.
• De werkhervatting is het moment bij uitstek waarop Vlaamse vrouwen stoppen met borstvoeding. 64% van de moeders start met borstvoeding. Op 3 maanden – het gangbare moment van de werkhervatting - is dat gedaald tot 39%, op 6 maanden tot 15% en op 1 jaar tot 4%. Het VIG wil alvast het aantal starters optrekken tot 75% en wil uiteraard ook het aantal langvoedsters verhogen, om de aanbevelingen van de WGO waar te maken.
• Ondersteuning en correcte informatie van zorgverstrekkers én werkgevers is dus erg belangrijk om borstvoeding te bevorderen.

Organisaties in de maatschappelijke gezondheidszorg (kinderdagverblijven, vroedvrouwpraktijken,…) die geïnteresseerd zijn om ook gecertificeerd te worden kunnen contact opnemen met De Bakermat.

Vzw. De Bakermat Expertisecentrum Kraamzorg en Praktijk voor vroedkunde, Redingenstraat 27, 3000 Leuven, Tel.: 016/20.77.40 - debakermat@debakermat.be - www.wegwijsborstvoeding.be

Dit jaar kan ieder ziekenhuis zich opnieuw kandidaat stellen om zich voor te bereiden op het behalen van het label ‘Babyvriendelijk ziekenhuis’ in 2010. De ziekenhuizen kregen elk een uitnodiging voor een info-vergadering op 7 oktober 2008 op het FOD. Deze vergadering bood de mogelijkheid aan geïnteresseerden om vragen over bijvoorbeeld de concrete uitwerking te stellen aan de reeds gelabelde ziekenhuizen die ook aanwezig waren op deze vergadering.

Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd
Inlogtips