Nieuws NVKVV
Terug

Vraag voor risicopatiŽnten onder 45 jaar bij vaccinatie

Voorrang geven in fase 2.

De opgelegde regels rond social distancing en beperkte bubbels waren voor niemand makkelijk. Voor risicopatiënten en chronisch zieken al helemaal niet. Maar er is beterschap in zicht nu de overheid een operationele vaccinatiestrategie op punt heeft gesteld.

In januari 2021 zullen de vaccinaties starten. De bevolking is daarom ingedeeld in zes groepen, naar gelang de prioriteit waarmee het vaccin moet toegediend worden. Dat gebeurt in drie fasen waarbij de bewoners en het personeel van zorginstellingen in fase 1A aan bod gekomen. In de volgende fase, 1B, is het aan de risicopatiënten tussen 45 en 65 jaar.

Aangezien deze kwetsbare bevolkingsgroepen een hoger risico lopen op een ernstig ziektebeeld bij COVID-19, is het zeker goed - en zelfs logisch - dat zij voorrang krijgen. Dat vindt ook het Vlaams Patiëntenplatform. Al vindt het Vlaams Patiëntenplatform het wel jammer dat risicopatiënten onder de 45 jaar pas in een latere fase gevaccineerd worden. Ook zij lopen namelijk een verhoogd risico om de ziekte op te lopen en zwaar ziek te zijn.

“Het is niet logisch dat de vaccinatie van risicopatiënten onder de 45 jaar samenvalt met die van gezonde burgers”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. “Wij pleiten ervoor dat risicopatiënten onder de 45 jaar in fase 2 voorrang krijgen op gezonde burgers.”