Nieuws NVKVV
Terug

Noden specialisatiedomeinen verpleegkunde 2021

Laat het ons hier weten!

In 2016 werd in Vlaanderen door de toenmalige minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist om de financiering voor de banaba’s verpleegkunde stop te zetten. Vanaf 2021 zou men overschakelen op postgraduaten alleen was hier geen financiering voor voorzien zoals voor de banaba's. Het optrekken van de opleiding verpleegkunde van drie naar vier jaar speelde in deze beslissing een belangrijke rol. Het toeval wil dat tijdens de COVID-19-crisis net de combinatie van verpleegkundigen met en verpleegkundigen zonder specialisatie ertoe heeft geleid dat de crisis in ons land beheersbaar was. In alle zorginstellingen worden vandaag nog steeds alle krachten gebundeld, zodat de zorg kwaliteitsvol kan worden gemaximaliseerd. 

Het NVKVV wil voor zijn advies beroep doen op jouw inzichten. Hoe nauwer de input van ons advies verbonden is met het werkveld, hoe beter het advies van het NVKVV is onderbouwd inzake het beleid. Welk specialisatiedomein of zorgdomein is voor jou als verpleegkundige van essentieel belang om in 2021 en de jaren nadien zorg op maat van de noden van de zorgvrager te kunnen bieden?  HIER DE LINK NAAR DE VRAGENLIJST – 3 CONCRETE VRAGEN.

Ongeacht de dienst of de sector zijn een brede waaier aan zorgondersteunende functies en verpleegkundige functies (gespecialiseerde en niet-gespecialiseerde) nodig als we de zorg betaalbaar, flexibel en aantrekkelijk willen houden. Dat is een standpunt waarop het NVKVV steeds de nadruk legt. Uiteraard is een permanente vorming een must voor alle verpleegkundigen, dit staat los van het feit of men al dan niet gespecialiseerd is. Vervolgens ligt de oplossing voorhanden om na een grondige functie- en taakdifferentiatie de personeelsnormen en hieraan verbonden financiering af te stemmen per zorgprogramma, homogene patiëntengroep of zorginstelling.