Nieuws NETWERK VERPLEEGKUNDE
Terug

Normen en zorgkwaliteit in woonzorgcentra

Indicatoren voor opvolging en aanbevelingen

Dit onderzoek werd opgesteld door de AUVB en streeft ernaar nuttige kwaliteitsindicatoren vast te leggen voor de verpleegkundige praktijk in de woonzorgcentra, die relatief makkelijk te registreren zijn, maar die de instellingen niet zouden stigmatiseren naar gelang van hun bewonerspopulatie. De werkgroep ouderenzorg NVKVV nam actief deel aan de focusgroepen die over de taalgrenzen heen beroepsorganisaties heeft samengebracht informatie en kennis te delen. Ongeacht de taalrol, goede zorg in woonzorgcentra ligt alle verpleegkundigen nauw aan het hart. 

Samenvatting 
De woonzorgcentra hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke evolutie doorgemaakt. Hun functie is niet beperkt tot huisvesting, maar wordt steeds meer een zorgdienst voor personen met complexe medische aandoeningen die zowel verpleegkundige zorg als logistieke ondersteuning nodig hebben. 

Het personeel is er volop bereid om kwaliteitsvolle zorg te verstrekken en bij te dragen tot de goede gezondheid van de bewoners, en bovendien nog voldoening te brengen in het dagelijkse leven. De huidige gezondheidscrisis heeft het belang blootgelegd van het werk dat wordt verricht in de instellingen en de behoefte aan meer middelen voor kwaliteitsvolle zorg. 

Het begrip kwaliteit is zeer vaak gekoppeld aan subjectieve waarden en het is moeilijk om de kwaliteit van een instelling of de zorgkwaliteit in deze instelling te beoordelen. Het systematische gebruik van indicatoren wordt in vele landen steeds gangbaarder, want zo kan men de evolutie van de kwaliteit en de noodzakelijke investeringen in alle aspecten van de zorg opvolgen.

Dit onderzoek streeft ernaar nuttige kwaliteitsindicatoren vast te leggen voor de verpleegkundige praktijk in de woonzorgcentra. 
Daartoe hebben we in de wetenschappelijke literatuur gezocht naar aanbevelingen met betrekking tot de opvolging van kwaliteitsindicatoren, de omkadering van het personeel en deugdelijk bestuur van residentiële instellingen voor ouderen. De resultaten werden voorgelegd aan een focusgroep van professionals met WZC-expertise om ze af te toetsen aan de Belgische context, aan de klinische praktijk in de rusthuizen en aan de behoeften van de professionals uit de zorgsector. 

We kunnen besluiten dat het raadzaam is om gebruik te maken van indicatoren om zowel de kwaliteit als de omkadering van het personeel in een instelling op te volgen. Tevens is het belang gebleken van klinisch en hiërarchisch leiderschap in het beroep van verpleegkundige, van permanente vorming, en van de aanwezigheid van een mix van complementaire beroepen binnen een instelling.