Nieuws NVKVV
Terug

Eenmalige onkostenvergoeding studenten verpleegkunde goedgekeurd

Voor studenten die nu afstuderen

Studenten verpleegkunde die dit academiejaar (2020-2021) hun bachelordiploma behalen na een studietraject van 240 studiepunten, ontvangen een eenmalige onkostenvergoeding van 1.000 euro. Dat heeft de Vlaamse regering goedgekeurd. De bachelorstudenten verpleegkunde ontvangen deze vergoeding voor hun stage tijdens de coronacrisis.

De voorbije twee schooljaren werden studenten bachelor in de verpleegkunde die een uitgebreide opleiding van 240 studiepunten volgden, massaal ingezet in Vlaamse zorginstellingen om de extra werkdruk door de pandemie op te vangen. Daarom besliste minister Wouter Beke om studenten die hun academiejaar succesvol afronden, deze vergoeding toe te kennen. 

In het vierde bachelorjaar volgen studenten 2 lange stageperiodes van elk 400 uur. Zo zijn ze beter voorbereid op de uitdagingen in het werkveld. Door de coronacrisis stonden ze tijdens die stages onder extra druk.

Joffrey Vermunicht, 4ejaars bachelor verpleegkunde aan Thomas More Mechelen en lid van de werkgroep Studenten van het NVKVV: “De financiële vergoeding is voor veel studenten het lichtpuntje aan het einde van de tunnel na de lange stages. Was het de inspanning waard? Absoluut! En ik kan de studies alleen maar aanbevelen aan iedereen met interesse in de gezondheidszorg. Maar er is wel een nood aan een structurele duurzame oplossing zoals het VIO-statuut om de opleiding aantrekkelijk te houden en voor onze inschakeling in de zorgorganisaties in het laatste jaar van onze opleiding.”

En aan dat VIO-statuut (Verpleegkundige in Opleiding) wordt nu verder gewerkt door de Vlaamse regering, samen met de zorgorganisaties, de federale minister van volksgezondheid, het onderwijs en de studenten zelf. Met dit statuut kunnen studenten sterker worden ingeschakeld op de werkvloer, krijgen ze meer verantwoordelijkheid en autonomie.